Nyheter

Varsler nye prestekutt på grunn av statsbudsjettet

– Den landsdekkende folkekirken er truet, mener kirkerådsdirektør Jens-Petter Johnsen.

– Dette er nok et svakt kirkebudsjett, er den første reaksjonen fra kirkerådsdirektør Jens-Petter Johnsen.

I neste års statsbudsjett får Den norske kirke en rammebevilgning på 1.991 millioner. Det er en økning på 22 millioner, eller 1,1 prosent. Nylig kom Statistisk Sentralbyrå med sine spådommer for lønnsveksten neste år. De venter at den vil være på 3,0 prosent. Dermed er ikke økningen i kirkebudsjettet nok til å dekke inn lønnsveksten, og bevilgningen er reelt sett kuttet.

30 stillinger bort

– Det er ganske spesielt siden staten, så lenge de hadde arbeidsgiveransvaret for prestene og administrasjonen i kirken, fulgte lønnsveksten. Nå har de gitt fra seg det ansvaret og da vil de ikke dekke lønnsveksten lenger, sier kirkerådsdirektøren.

Foreløpige beregninger viser at Den norske kirke vil mangle 30 millioner kroner for å opprettholde tjenestene på samme nivå som i år. Johnsen varsler nye stillingskutt for å få budsjettet i balanse:

– Minst 30 stillinger vil forsvinne med dette budsjettet, sier han.

LES MER: Regjeringen fjerner skatteklasse 2

– Endrer folkekirkens karakter

Tidligere i høst skrev Vårt Land at Den norske kirke i løpet av 2017 har vært nødt til å kutte 50 prestestillinger på grunn av for lite penger.

– Skal vi være en lands­dekkende folkekirke i framtiden, er vi helt på kanten til å klare det i dag, var Jens-Petter Johnsens, klare melding den gang.

Ytterligere kutt vil ikke bedre situasjonen.

– Det som trues er den landsdekkende funksjonen og at presteskapet ikke rekker annet enn de høyst nødvendige tjenestene som kirkelige handlinger og gudstjenester. Det vil endre karakteren på prestetjenesten og folkekirken, sier han nå.

Penger på bok

Den norske kirke hadde også ventet at de ville få mer i egenkapital. I fjor fikk de 100 millioner kroner til dette formålet.

– Det var en svak bevilgning i fjor. Det ville ikke vært unaturlig at staten puttet mer penger inn i egenkapitalen slik at den kunne bygges opp over år, sier Johnsen.

LES OGSÅ: Tidenes bistandsbudsjett

Effektivisering

Han forteller at Den norske kirke allerede i år har satt i gang tiltak for å effektivisere driften. Men at de store effektiviseringsmulighetene først vil foreligge med ny kirkelov.

– Da kan vi bygge en mer helhetlig og effektiv struktur som ikke er så bundet opp til de gamle, statlige ordningene.

LES MER: Listhaug gir mentorer til ofre for tvang og kontroll

– Nedbygging

Direktør i KA, kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon forteller at han i fjor ble beroliget med at Den norske kirke skulle få rammer de kunne leve med. Dermed er årets budsjett en skuffelse:

– Dette betyr en stille nedbygging av prestetjenesten og trosopplæringen i Den norske kirke. I tillegg svikter de kirkebyggene totalt. De har fått flere anmodningsvedtak fra Stortinget som de bare har oversett, sier han.

LES OGSÅ: Skuffet over kutt i kvoteflyktninger

– Trenger ansatte

Kirkepolitisk talsmann for Kristelig Folkeparti, Geir Jørgen Bekkevold, støtter Den norske kirke i at neste års budsjett i realiteten er et kutt.

– Vi må se om vi i det minste kan få løftet det er i tråd med lønns- og prisveksten, sier Bekkevold og peker på at dette er et viktig punkt for KrF.

– Vil prestekrisen skyte fart?

– Ja, helt klart. Vi en grunnlovsparagraf som sier at kirken skal være til stede i hele landet. Det handler ikke bare om kirkebygg, men om at det skal være liv i disse kirkene. Da trengs det ansatte.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter