Nyheter

Var rettsløse i Russland

Familien fra Aleppo i Syria ble lurt av smuglere i Russland og levde der i halvannet år uten å få gyldige papirer. Til slutt ble de kastet ut.

Da hun og familien flyktet fra Aleppo i Syria for over halvannet år siden, var det sommer. De dro uten vinterklær. Det fikk de i en menighet i Russland. Der gikk barna på søndagsskolen. Det var den eneste skolegangen de fikk.

– Takk Gud at vi kom oss vekk derfra, sier hun.

Kvinnen er gift og har to barn på fire og sju år, men ønsker ikke at Vårt Land skriver navnet, fordi hun er redd det kan gi familien problemer. Men hun vil fortelle sin historie for å gi et eksempel på hvor vanskelig det kan være å være syrer og flyktning i Russland. Hun ber også Norge forstå at det er stor forskjell på syrere, og understreker at kristne er spesielt utsatt for forfølgelse i Syria.

LES MER: Syrere i kirkeasyl: – Sjokkert over Norge

Korrupt

Det begynte med at familien ble lurt av en menneskesmugler. Han lovte dem Schengen-visum, og de betalte 5.000 euro, nærmere 50.000 kroner. Smugleren tok penger og pass, men visumet måtte de se langt etter. Etter mye masing fikk de tilbake passene.

For å få et papir på midlertidig opphold i Russland, måtte familien igjen betale: 1.000 dollar, nærmere 9.000 kroner, for hver av dem. Dokumentene ga opphold i ett år, men viste seg å ikke være gyldige likevel.

– Siden vi har arabisk utseende, ble vi stoppet hele tiden og avkrevd dokumenter. Vi ble truet med å betale eller bli sendt tilbake til Syria eller fengslet. Det er mye korrupsjon i Russland. Samme hva du skal gjøre som har med regjeringen å gjøre, må du betale.

For å overleve måtte foreldrene jobbe ulovlig og svart. De fikk ingen økonomisk støtte fra staten. Personer de ble kjent med i kirken, sa at det var vanskelig å hjelpe dem til å finne lovlige jobber, siden de ikke hadde gyldige papirer.

– Mannen min jobbet 14-timersdager, uten helg og uten ferier, for at vi skulle klare oss der.

LES MER: – Det stemmer ikke som regjeringen sier at Russland er trygt

Fastlåst

Familien oppsøkte flere europeiske ambassader for å søke om asyl, men ble avvist. Situasjonen virket fastlåst.

– Hvis du prøver å krysse grensen fra Russland ulovlig, risikerer du fengsel i seks måneder.

Da familien fikk høre om åpningen inn til Norge ved Storskog, så familien en sjanse til å komme seg ut av Russland. Mannen hennes gikk til et offentlig kontor for å be om papirer for å kunne krysse grensen. Da fikk han beskjed om at han var i Russland ulovlig, og hele familien fikk ti dager på å forlate landet.

– Da tok vi med oss en liten veske med alt vi hadde og krysset grensen.

Dette var i oktober. Nå venter familien på svar fra Utlendingsdirektoratet (UDI).

– Jeg håper at de gir oss en sjanse og at vi denne gangen kan få varig opphold, ikke bare et år om gangen. Vi venter på å lære språk og kunne jobbe og bli en del av samfunnet.

LES OGSÅ: Kjøpte visum – får ikke asylsøknaden vurdert i Norge

Følg oss på Facebook og Twitter!

Risikerer retur

Landinfo skriver i sitt notat at korrupsjon i offentlig sektor er utbredt i Russland, og at Landinfo er kjent med korrupsjon og betaling av bestikkelser hos utlendingsmyndighetene.

Rådgiver i Noas, Cecilia Sognnæs, har snakket med den syriske familien og mener det er fare for at de vil bli sendt tilbake til Russland. I regjeringens instruks heter det at personer som har hatt ulovlig opphold i Russland og kommer fra et land som ikke kan regnes som trygt, skal få en egen vurdering av om det er fare for at Russland vil returnere personen i strid med menneskerettighetskonvensjonen.

Men Sognnæs mener at regjeringen har bundet utlendingsmyndighetene så sterkt at de knapt har noe rom for å gjøre en vurdering, siden regjeringen instruerer og sier at Russland skal anses som et trygt land.

– Hvor mye skyld har syrere for egen situasjon når de har kjøpt ugyldige papirer av smuglere?

– Det er kun desperate mennesker som tyr til menneskesmuglere. Dette blir resultatet når Europa ikke åpner for lovlig adgang til å søke asyl, sier Sognnæs.

Hun regner med at Russland sjekker nøye de personene som Norge sender tilbake, og at de risikerer å bli fengslet.

– I russiske fengsler kan man bli umenneskelig behandlet. De står også i fare for å bli returnert til hjemlandet, sier Sognnæs.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter