Nyheter

Var aldri bekymret

For ti år siden gikk Johannes Elgvin under huden på Det Islamske Kultursenter i Oslo. Han er overbevist om at foreldrene sendte barna på koran-skolen for å integrere dem.

– Jeg skjønner bekymringen man får når man hører at barn tilbringer mye tid på koran-SFO. Men det var åpenbart for meg at dette var foreldrenes måte å prøve å få barna til å lykkes i samfunnet, sier sosialantropolog Johannes Elgvin.

Positivt inntrykk

Elgvin skrev i 2007 en masteroppgave­ hvor han gikk i dybden på trossamfunnet Det Islamske kulturs­enter i Oslo. Han tilbrakte­ mye tid i forsamlingen. Elgvin beskrev i oppgaven mellom ti og femten ungdommer som kom hver dag til moskeen for religionsundervisning og leksehjelp. Flere ble til klokken 22 og noen overnattet.

Elgvin var imidlertid aldri bekymret for disse ungdommene.

– Ja, mange ungdommer var der mye, men jeg er ikke i tvil om at det var i beste mening fra foreldrenes side. De ville videreføre religionen til barna og ­ønsket nettopp at de skulle­ lykkes på skolen og bli godt ­integrert. Så kan det selvsagt stilles spørsmål ved om dette er den beste måten å gjøre det på, sier Elgvin som understreker at han ikke er oppdatert forsamlingens aktiviteter i dag.

Drammen

Vårt Land skrev sist onsdag at ledelsen ved en skole i Drammen er sterkt ­bekymret over at en gruppe elever­tilbringer opp mot fem ­dager i uken på en koran-SFO 
der flere­ også overnatter. Det er Det Islamske Kultursenter i Drammen som står bak tilbudet, søstermenigheten til Det Islamske Kultursenter i Oslo.

Elevene skal ha sluttet på alle andre aktiviteter og blitt det skoleledelsen kaller et «homogent miljø på siden av samfunnet».

Torsdag advarte Venstres stortingsrepresentant Abid Raja mot at barn heller går på moské-SFO heller enn vanlig SFO med andre barn.

– Hvis barn bruker fem dager i uken på koranskole, er det et varsko om et samfunn vi ikke ønsker i Norge hvor barna vokser opp i isolerte miljøer, sier Raja.

Elgvin er også enig med Abid Raja i at dette er en minoritet som kanskje er mer sårbar enn etnisk norske for å bli isolert.

LES OGSÅ: – Religiøse aktiviteter alene er ikke et grunnlag for barneverntjenesten til å iverksette tiltak overfor en familie

Listhaugs krav

Torsdag ble regjeringens integreringsmelding vedtatt. Meldingen «tar for seg hvordan integreringspolitikk og tiltak bør organiseres slik at flere nyankomne innvandrere med fluktbakgrunn raskere kommer i arbeid eller utdanning og får en fast tilknytning til arbeidslivet.»

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) mener at ved hjelp av inte­greringsmeldingen blir det ­tydeligere krav til egeninnsats i tillegg til at den sørger for at alle som kommer til Norge skal lære norske verdier, lover og regler.

På forespørsel om en kommentar til saken i Drammen, svarer Listhaug i en e-post til Vårt Land:

– Jeg er kjent med at dette følges opp av Drammen kommune som undersøker saken. Vi aksepterer ikke tilstander som både går utover barn og som hindrer integrering. Vi forventer at alle trossamfunn holder seg innenfor norske lover og regler. Dette minner nok en gang om hvor viktig det er med en god integrering.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter