Nyheter

Valgforsker: Erna står i en fastlåst situasjon

Høyre har ikke noe rom for å tenke strategi nå, sier Frank Aarebrot.

Denne uken bad KrF-leder Knut Arild Hareide Høyre-leder Erna Solberg velge mellom KrF og regjeringspartner Frp. KrF allerede gjort det klart at de ikke vil regjering med Frp – og sannsynligvis velger å gå i opposisjon neste år dersom Solberg velger Frp.

Men Solberg og Høyre har ikke armslag til å ta en tydelig beslutning, sier valgforskere.

LES OGSÅ: Etter budsjettbråket er forholdet varig skadet

Får ikke flertall uten Frp

For mens KrFs foretrukne valg om en regjering med Venstre og Høyre sannsynligvis vil være for liten til å få flertall, har Frp sagt at de ikke vil støtte en regjering de ikke selv er del av.

– Da vet Erna at om hun taper det største partiet, så har hun hvert fall ikke flertall. Det vil være omtrent umulig for Høyre å danne en mindretallsregjering som har støtte i Stortinget uten Frp, sier valgforsker Frank Aarebrot.

LES OGSÅ: Velgernes spørsmål er ikke lenger høyre eller venstre

Kan ikke velge

Både valgstrategi og hensynet til dagens regjering gjør også at Solberg ikke kan gå ut og si at de velger enten sentrum eller Frp nå, sier professor i sammenlignende politikk i Bergen, Terje Knudsen.

Om Høyre velger seg Frp kan de risikere at sentrum bruker tiden til å alliere seg med andre makkere. Og velger de sentrum kan de risikere at Frp allerede nå vender dem ryggen.

– For Frp er det ikke like viktig å sitte i regjering nå som for tre år siden. Det er en del krefter som ikke vil felle noen tårer om Frp går ut av regjering nå, sier Knudsen.

LES OGSÅ: Erna må kjempe for troverdighet

Erna i «tvangssituasjon»

Totalt utgjør dette en fastlåst situasjon for statsminister Erna Solberg, mener Frank Aarebrot.

– Hun er i en tvangssituasjon. Det er ikke rom for å tenke strategi.

Valgforsker Toril Aalberg i Trondheim tror imidlertid det er en sjanse for at Solberg kan få det som hun vil om hun stevner frem på samme vis som nå. For KrF kan komme til å støtte en Frp/Høyre-regjering i Stortinget, tror hun.

– Selv om Frp sier de ikke vil støtte en regjering de selv ikke er en del av, har ikke Hareide gått ut med det samme ultimatumet, sier Aalberg.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter