Klima

Uten plan B ved krise

KrF-leder Knut Arild Hareide sier rett ut at han nå er svært bekymret for forhandlingsløpet. Men om han til slutt redder Erna Solberg, er ikke-tema.

Hareide tok i går helg uten forhåpninger om budsjettavtale i helgen. I praksis er arbeidet med å gi Norge et budsjett fastlåst og tiden tikker mot krise om en ukes tid.

– Fremdriften er for dårlig. Vi hadde jo ønsket en løsning denne uken her, sier Hareide.

I stedet for forhandlingsmøter om å skaffe Norge et budsjett, er toppene helt andre steder.

Landets leder – statsminister Erna Solberg – legger i dag ut på en fire dagers tur til Nord-Norge og Trøndelag. Vårt Land får opplyst at programmet har rom for kort visitt i Oslo underveis.

LES OGSÅ: Budsjettparter i real pengeknipe

Rai-rai

Solberg skal tenne julegran i Tromsø, delta på julegudstjeneste i Ishavskatedralen, reiser sørover mandag og stopper i Namdalen tirsdag. Der skal hun treffe ungdommer hos DDE-vokalist Bjarne Brøndbo, kjent for sanger som «E6», «Rai-rai» og «Rumpa mi».

Hareide bekrefter at det har vært «dialog» og «kontakt» mellom­ de fire ikke-sosialistiske partilederne dagene etter tirsdagsmøtet hos Erna Solberg. Det skapte en viss optimisme.

– Men det er riktig at det har vært vanskeligheter på veien. KrF har likevel bare én plan: Løsning med fire partier, sier han.

– Men viser ikke budsjettkaoset enkelt og greit at avstander er så store at dagens ikke-sosialistiske samarbeid ikke går i hop?

– Det er ikke tvil om at nettopp avstanden på noen områder har vært stor. Men det har vi visst hele veien, svarer Hareide.

Brudd-planer?

Venstre-topper mener det nå er statsministeren selv som må gripe inn for å få avklart om de kan komme partiets klimapakke i møte. Men de andre partiene – også folk i KrF – mener det vel så mye trengs avklaringer fra Venstre selv.

Om Venstre eventuelt skulle bryte forhandlingene, vil det være nok for Høyre/Frp å skaffe seg støtte fra KrF for å sikre flertall for statsbudsjettets rammer.

– Har KrF forberedt et brudd, slik NRK hevdet sent torsdag?

– Nei. Vi jobber for en løsning. Vi har ikke forberedt et brudd, svarer Hareide.

Pinefullt valg

Vårt Land har de siste dagene snakket med en rekke medlemmer i KrFs gruppe, og de fleste er svært bekymret om Venstre skulle bryte opp. KrF havner i en beslutningspine.

Om de skulle stille opp for Erna Solberg, ville de berget budsjettavtale med hjerte­saker i. Dessuten kunne partiet få pluss blant velgergrupper for å ta ­ansvar.

Kan få pepper

Men på motsatt side risikerer KrF å ødelegge forholdet til Venstre. Dermed svekker de sin egen regjeringsmodell – der nettopp Venstre inngår. Ikke minst kan partiet få pepper for å «redde Sylvi Listhaug og Frp». Og få langvarig kjeft fra miljøbevegelsen, for å svikte klimaet da det gjaldt.

LES OGSÅ: Erna premieres for å stå i kaos

Gruppe-runder

KrF-leder Hareide bedyrer at partiet ikke har noen plan B – dersom ikke førsteønsket innfris: En budsjettavtale med alle fire.

Først når sammenbrudd eventuelt er et faktum, vil stortingsgruppen og høyere organer i partiet fatte vedtak. Solberg-regjeringen har ingen garanti i KrF.

– Vi har ikke diskutert hva som skjer om det ikke blir en løsning. Men hvis vi kommer i en slik ­situasjon, må selvfølgelig gruppen diskutere dette nøye, sier Hareide.

Familie-avstand

Hareide avslører nå det ikke bare er på klimafeltet forhandlinger står stille. Avstanden til regjeringen er også «den samme» der KrF har krav om mer til familie og skole.

– Hva slags lederskap synes du at du nå ser fra landets statsminister?

– Alle de fire partiene hadde kommet bedre ut om vi hadde en løsning på plass nå. Ansvaret ligger på alle fire, svarer Knut Arild Hareide.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima