Religion

– Usunn tro ikke bare i sekter

Ensomhet og sosial angst er vanlig når man bryter ut av et trossamfunn, forteller støttegruppe.

– Det er et enormt behov for hjelp. Hver måned får vi kontakt med 30-40 nye mennesker, sier Hilde Langvann, leder for Hjelpekilden, en organisasjon som støtter personer som bryter ut av sekter og trossamfunn.

Brukerne kommer i hovedsak fra kristne menigheter, ikke bare fra det som sees på som sekter, men også fra trosbevegelsen og andre frimenigheter. De har også kontakt med personer som har bakgrunn fra islam og new age-miljøer med sekteriske preg.

LES OGSÅ: Forteller om demonutdrivelser og bruddet med pastorfaren

Manipulerer med frykt

De fleste som oppsøker Hjelpekilden har vokst opp i et trossamfunn der foreldrene har brukt maktmidler som straff og frykt for fortapelse mot dem.

– Vi er opptatt av barns trosfrihet. Når man forteller dem at «Gud blir lei seg» eller truer med fortapelse og dommedag gjør det noe med små barnesinn. De har ikke det filteret vi voksne har.

– Finnes det en riktig måte å lære barn tro på?

– Ja, når man ikke bruker manipulasjon, hersketeknikker og trusler. Vi har ikke noe agenda mot trosopplæring, men peker på konsekvensene av misbruk, sier hun.

VÅRT LAND MENER: Ledere må på banen om usunn tro

Ensomme etter brudd

For de som bryter ut av et trossamfunn, er ensomhet en viktig fellesnevner.

– De har ikke noe godt nettverk utenfor menigheten. Mange bærer også med seg en sosial angst for å knytte seg til andre, og så mangler de gjerne sosial kompetanse, sier hun.

For å hjelpe utbryterne tilbyr Hjelpekilden blant annet fadderordninger, samtalegrupper og anonym nettchat.

– Det er godt for dem å vite at de ikke er alene, sier hun.

BLI MED I DEBATTEN: Trengs det offentlige kristen-oppgjør?

Håper på støtte fra staten

Langvann er den eneste ansatte i organisasjonen, som i hovedsak drives av frivillige. Målet er å lage et senter som kan bidra med informasjon til skole og myndigheter i tillegg til å gi hjelp til utbryterne, både gjennom fadderordninger og profesjonelle. Men da trenger de statsstøtte.

– Det vil være samfunnsøkonomisk lønnsomt å gi flere hjelp. Det er mange som blir arbeidsuføre etter et brudd, sier Langvann.

LES HELGE SIMONNES: Boken «Jesussoldaten» er en viktig påminnelse til alle åndelige ledere om ikke å ta for lett på usunn teologi

Har et skremmende bilde av Gud

Kari Halstensen er psykolog knyttet til Modum Bads Vita-avdeling – en spesialavdeling for trosrelaterte problemer. Hun kjenner ikke godt til Hjelpekilden, men framhever dem som betydningsfulle for mennesker i vanskelige situasjoner.

En fellesnevner for pasientene til Halstensen, er at de strever med å finne ut av troen de er oppdratt i.

– De har et skremmende bilde av en Gud som stiller krav og frykten av at de havner på en vond plass når livet tar slutt.

Hun forteller at flere har studert teologi eller kristendom for å komme til rette med troen, men så oppdager de at det ikke hjelper med tankekraft.

– En pasient sa det treffende: «Jeg fikk ikke hele meg med inn i det jeg ble oppdradd til, og nå får jeg ikke hele meg med ut igjen». De blir skadelidende uansett om de blir eller går ut, sier hun.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Innestengte følelser

Den viktigste årsaken til skadene, er manglende rom for tvil og spørsmål og ekte følelser.

– Maktutøvelsen hindrer at det vokser frem en naturlig selvstendighet. De blir underlagt andres ferdige konklusjoner på hvordan livet skal leves, sier hun.

Disse problemene oppstår ikke bare i typiske sekter, men også vanlige trossamfunn.

– Tro kan bli vanskelig før det blir sektaktig. Det er veldig personavhengig, sier hun.

Teologi og krav til standardisering gjør at det er sammenhenger der det er lettere at det dukker opp usunne lederstiler.

– Samtidig er enkeltpersoners maktutøvelse betydningsfull. Jeg har gjort meg noen tanker om at det kan være usunne forhold i Den norske kirke også, sier hun, men påpeker at det i en organisasjon som Dnk er ordninger som gjør faren mindre.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion