Nyheter

Usikkerhet gir lavere juleforbruk

Nordmenn planlegger å skru ned desemberforbruket sammenlignet med tidligere år. Redaktør Signy Fardal nekter å la dårlige tider påvirke julehandelen.

Nordmenn vil bruke 17 prosent mindre penger på jula enn i fjor. Det viser en undersøkelse av Sparebank 1. Nedgangen overrasker forbrukerøkonom Magne Gundersen.

– Det står i klar kontrast til anslagene om vekst i julehandelen i år. Men mange opplever uro for jobb og inntekt og velger derfor å holde litt igjen på pengebruken, sier han til NTB.

LES OGSÅ: Julefesten ble spart

Høy sparegnist

19 prosent svarer at de tror årets juleforbruk blir påvirket negativt av den økonomiske situasjonen i Norge. Samtidig har spareviljen aldri vært høyere. Det viser Finans Norges forventningsbarometer for fjerde kvartal.

Gundersen mener vi har sett fenomenet før.

– Når usikkerheten for fremtiden og den økonomiske utviklingen øker, velger mange å holde noe igjen på forbruket og heller spare mer som buffer mot dårligere tider, sier Gundersen.

Lite bevisst

Signy Fardal, sjefredaktør i kvinnebladet Elle, tror ikke hun vil bruke verken mindre eller mer på årets julegaver enn tidligere år.

– Jeg er egentlig ikke så veldig bevisst på hvor mye penger jeg bruker i jula. Desemberlønna utbetales med halvt skattetrekk, så da får vi jo litt mer å rutte med, sier Fardal.

Likevel er hun enig i at det kan legges for mye vekt på å skulle kjøpe og gi bort saker som man ikke trenger.

– Personlig liker jeg ting, både vakre og unyttige ting. Men vi bruker for mye penger, og vi kunne brukt de mer fornuftig.

Godt formål

Ifølge Fardal kan det virke som at det er blitt en trend å gi penger til et godt formål. I Elle sin juleguide skriver medarbeiderne om sine ønsker, samt gir tips til julegaver. De er også bevisst på å inkludere gavetips som går til et godt formål.

LES OGSÅ: Lei gavepress

Men en gavefri jul hadde vært stusselig, mener Fardal.

– Å gi gaver er en hyggelig tradisjon som vi gjerne kan holde på. Men vi trenger ikke å gå bananas og kjøpe masse unødvendig av den grunn.

Litt av begge

– Noe av det beste jeg kan få er bøker, og i år ønsker jeg med Liv Ullmann sin bok. Bøker er både en ting og en opplevelse. I utgangspunktet tenker jeg at opplevelser er noe man unner seg ofte uansett. Men det hadde selvfølgelig vært fin å gi et spa-opphold til en person som aldri hadde unnet seg det ellers.

Siden Fardal ikke kjøper til så mange, legger hun ikke så mye tid i gaver.

– Pengemessig bruker jeg en del tusenlapper, men jeg vil likevel si at jeg bruker passelig mye.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter