Nyheter

USAs kristne 
mer liberale

Høyesteretts beslutning om å påby delstater å vie homofile, kom i kjølvannet av en dyptgripende holdningsendring – også blant kristne.

Fredagens høyesterettsdom gjør likekjønnet ekteskap lovlig i alle delstater. Den gjenspiler en holdningsmessig snuoperasjon blant amerikanere, viser tall fra Pew Research Center for 2001 til 2015:

2001: 57 prosent mot, 35 prosent for.

2010: 48 prosent mot, 42 prosent for.

2015: 39 prosent mot, 57 prosent for.

– Endringen er massiv, sier Deborah Lynn Kitchen-Døderlein, førsteamanuensis ved Universitetet i Oslos institutt for ­litteratur, områdestudier og ­europeiske språk. Hun har amerikansk sosialhistorie som et av sine fagfelt.

LES OGSÅ: USAs høyesterett gir grønt lys for homoekteskap

Kristen endring

Flere kristne er for likekjønnet ekteskap nå enn i 2001. Men fortsatt er en større andel skeptiske enn blant dem uten kirketilhørighet. Et flertall blant sistnevnte sa ja alt i 2001 og 85 prosent er for i dag. Slik deler Pew inn de kristne:

• Hvite «mainline»-protestanter: Fra 38 prosent for i 2001 til 62 prosent for i dag.

• Katolikker: Fra 40 til 56.

• Svarte protestanter: Fra 30 til 33.

• Hvite evangelikale protestanter: Fra 13 til 27.

– Svarte protestanter har problemer med homoseksualitet. Mange er evangelikale, sier Kitchen-Døderlein.

Svarte er generelt mer negative enn både hvite og «hispanics». Omlag en tredjedel av svarte og hvite var for i 2001. Nå er omlag seks av ti hvite og «hispanics» for, mot fire av ti svarte. Én årsak er at amerikansk, svart kultur vektlegger maskulinitet, mener Kitchen-Døderlein.

LES OGSÅ: Ny ekteskapslov gir hodebry for trossamfunn

I metodistiske og en del lutherske kirker har lederne besluttet at homofile er velkomne, i noen tilfeller som prester, påpeker hun. Derfor har de mistet medlemmer til de evangelikale:

– De evangelikale kritiserer dommen. De bruker samme, selektive bibelske argumentasjon som i abortsaken og om Obamacare, hevder førsteamanuensisen.

Hun mener tallene viser at spørsmålet fortsatt er ganske uavklart blant katolikker og hvite «mainline»-protestanter. En del kirkers medlemmer er dypt splittet.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Personlig

Kjenner du en ­homofil person, er sannsynligheten større for at du støtter homoekteskap, viser en tidligere Pew-­undersøkelse. Kitchen-Døderlein mener dette er sentralt:

– Eks-visepresident Dick Cheney er erkekonservativ. Men du får ham ikke til å kritisere homofile. For det gjelder datteren hans. Da søsteren min kom ut av skapet, slet foreldrene mine først. Senere konfronterte moren min kirken sin om dens homosyn.

Amerikansk politikk kan ses som en pendelbevegelse mellom høyre og venstre, med tyngdepunkt i sentrum, forklarer hun. Etter tiår med verdikonservativ høyrebølge, synes pendelen å gå mot venstre og en liberal holdning igjen.

Hun mener flere spørsmål som berører familiers hverdag bidrar, som finanskrisen, angrep på ­prevensjonsadgang og at Obamacare viser seg å hjelpe mange.

Men partiskillene er fortsatt tydelige. 65 prosent av de spurte demokratene er for, 37 prosent av republikanerne mot. Kløften er like stor som for ti år siden. Begge partier har økt andelen som er for.

LES OGSÅ: Tror flere land vil følge etter

Juridisk institusjon

Døderlein-Kitchen minner om at ekteskap er en juridisk institusjon.

I USA finnes ikke juridisk samboerskap. Viktige rettigheter er på ulikt vis forbeholdt ektepar: skattefordeler, deltakelse i medisinske beslutninger på vegne av partner, fri ved partnerdød, foreldrerett og arv ved partnerdød.

– Først var grunnleggende rettigheter hovedsaken. Men etter en del stygge saker, der partner ble skadet eller døde, ble homobevegelsen oppmerksom på ekteskapets betydning.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter