Religion

- Urealistiske og ødeleggende holdninger

– Islam Net finner ikke støtte for slike tanker hos mange moskeer i Norge, sier Basim Ghozlan.

– Jeg synes slike holdninger er både ødeleggende og ikke minst urealistiske. Islam er ikke sånn, og Islam Net vil ikke finne støtte for slike tanker hos mange moskeer i Norge, sier Basim Ghozlan.

Organisasjonen Islam Net har laget en Facebook-gruppe som skal formidle jobber som ikke strider mot islamske prinsipper.

Ghozlan er forstander ved Rabita-moskeen i Oslo, og har tidligere jobbet med å besvare spørsmål blant unge muslimer på islam.no, blant annet om yrker.

LES OGSÅ: Denne religionen dominerer i norske medier

Jobb som tilbedelse

For eks­empel: Er politiyrket halal? er det en som spør. «Uniformen er litt sånn trang og kan vise kroppsformen.» Er advokat et galt yrke for muslimer? «Mange rundt meg mener at man må lyve for mye.» Kan min bror bli manuellterapeut? «Et yrke hvor man ofte må ta på pasientene for å behandle dem.»

– I islam er arbeid i seg selv kjempeviktig, og hver og en som kan må bidra til samfunnet og fellesskapet. Alternativet er ikke et valg. Profeten har selv sagt at å arbeide er som en tilbedelse til Gud. Gud elsker den som arbeider, sier Ghozlan.

LES OGSÅ: Savner sekulære stemmer i religionsdebatten

Finnes unntak

– Men hvorfor oppstår forvirring om hva slags yrker som er tillatt og ikke?

– I utgangspunktet er alle jobber gode. Det finnes noen få unntak jeg kan komme på, for eksempel å produsere og selge alkohol i spesialiserte butikker. I Norge vil det for eksempel bli vanskelig for en muslim å ta seg jobb på Vinmonopolet. Men i forlengelse av dette dukker nye spørsmål opp: Kan man jobbe på Rema 1000, hvor det jo også selges alkohol? spør Ghozlan, og svarer:

– Det er ikke noe problem. Så lenge alkohol ikke er hoved­fokuset, så er det tillatt.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Torsdag inviterer Vårt Land til samtale om religionsdebatt, i forbindelse med Arendalsuka. Deltakere er Rut Helen Gjævert (VG), Gry Stålsett (Modum Bad) og Åshild Mathisen (Vårt Land).

Frem mot debatten vil vi hver dag denne uken ha en artikkel om ulike sider ved religionsdebatten i Norge.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion