Nyheter

Universitet i England avlyser debatt om Israel-boikott fordi den er ulovlig

Et engelsk universitet avlyser boikott-møte fordi den strider med antisemittisme-lov. – Loven er problematisk, sier antisemittisme-ekspert.

The University of Central Lancashire i England avlyser en debatt under årets program på Israeli Apartheid Week. Begrunnelsen er ifølge universitetets talsperson at debatten strider i mot britisk lov om antisemittisme.

Paneldebatten som avlyses har tittelen «Avkrefting av misoppfatninger om Palestina». I debatten var det meningen at frilansjournalisten Ben White skulle delta. White er kjent for sterke antipatier mot Israel. Ifølge den jødiske organisasjonen Anti-Defamation League har White uttalt at han «kan forstå hvorfor folk er antisemittiske som et resultat av staten Israel.» Han skal også ha anklaget jøder for å utnytte hendelsene som skjedde under holocaust for å rettferdiggjøre undertrykkingen av palestinerne.

LES OGSÅ: Boikottleder vil ikke ha et jødisk Israel

Ny definisjon av antisemittisme gjør debatten ulovlig.

Årsaken til at debatten nå blir avlyst er den nye definisjonen på antisemittisme som den britiske regjeringen vedtok i fjor. Definisjonen er utformet av organisasjonen International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA), der også Norge er medlem. I den nye definisjonen inkluderes kritikk mot Israel som antisemittisme, i de tilfellene der Israel oppfattes som en jødisk enhet.

Det vil si at det anses som antisemittisme dersom man for eksempel holder jøder kollektivt ansvarlig for det staten Israel gjør. Et annet eksempel er å si at Israels eksistens egentlig er rasistisk. I tilfeller der Israel kritiseres på samme måte som andre land kritiseres, anses det ikke å være antisemittisme, slår IHRA fast.

LES OGSÅ: Trakk boikott etter UD-press

Ekspert mener loven er problematisk.

Seniorforsker ved HL-senteret og ekspert på antisemittisme, Christhard Hoffmann, synes definisjonen Storbritannia har vedtatt er problematisk.

– Jeg er skeptisk til at man skal bekjempe antisemittisme gjennom forbud. Det er glidende overganger for hva som er antisemittisme og hva som er legitim Israel-kritikk, sier han.

For eksempel mener Hoffmann man kan ha en prinsipiell, negativ oppfatning av Israel uten at man kan definere det som jødehat. Det betyr ikke at kritikk av Israel ikke kan være antisemittisk. Når man knytter Israels handlinger til forestillinger om «jødisk» makt, innflytelse og finanser eller om jødisk religion mener Hoffmann man må kunne definere det som antisemittisme. Hoffmann kjenner ikke til saken fra University of Central Lancashire i England, men kan forstå kritikken mot Ben White slik han blir gjenfortalt situasjonen.

– Hvis White setter Israel i sammenheng med holocaustutnyttelse og «jødisk» pressemakt, kan det absolutt være at han har beveget seg over til antisemittisk argumentasjon. Da vil jeg i så fall være enig i vurderingen at det bryter med britisk lov, sier Hoffmann.

LES OGSÅ: Bodø sa nei til Israel-boikott

Populært boikott-arrangement.

Israeli Apartheid Week (IAW) er et årlig arrangement som finner sted verden over. Formålet er å spre informasjon om Israel som en apartheidstat og oppfordre til boikott av Israel. Til tross for at arrangementet av noen har fått kritikk for å være antisemittisk, er det populært på mange universiteter. Fremtredende samfunnsdebattanter, deriblant Noam Chomsky, har holdt foredrag under IAW-arrangementer. I Norge har lege Mads Gilbert og journalist Fredrik Græsvik vært foredragsholdere.

Vurderer alle. Palestinakomiteen Blindern arrangerer Israeli Apartheid Week neste uke på universitetet i Oslo. Leder Celestyna Hamad sier de alltid vurderer holdningene til foredragsholdere de inviterer til IAW.

– Vi undersøker alle personer vi inviterer. Vi ser på hva de har lagt ut på internett, hvor de har holdt foredrag før og hva de har snakket om. Det er viktig for oss at det ikke kommer folk som sprer hat og rasisme. Vi kunne aldri arrangert et møte eller invitert en person som anklager jøder generelt. Vi fokuserer på sionisme, ikke på jødedom, sier hun.

LES OGSÅ: Er boikott av jødenes stat tingen?

Les mer om mer disse temaene:

Dana Wanounou

Dana Wanounou

Dana Wanounou er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land. Hun har også vært nyhetsleder og debattleder i avisen. Har du tips om saker, send mail til danawano@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter