Nyheter

Unge bergtas av kirkebygg – blir kristne

Én av seks tenåringer har kommet til tro etter å ha besøkt en kirke, viser britisk undersøkelse. – Kirkebygget er undervurdert i Den norske kirke, mener prest.

– Det er jo en veldig spesiell stemning her.

Fire 19-åringer har på oppfordring fra Vårt Land tatt turen innom Oslo domkirke denne mandags formiddagen. I benkeradene sitter turister i stillhet. Heller ikke ungdommene gir mye lyd fra seg når de langsomt beveger seg gjennom midtgangen og beundrer de fargerike takmaleriene.

– Hva føler dere når dere kommer inn i en kirke?

– Respekt, kanskje? Det er jo et hellig sted. Jeg vil gjerne respektere huset og de som er i det, sier Maren Lovise Jensen.

– Det føles høytidelig og alvorlig, sier Anna Heiland.

For ungdommer som ikke har en tro kan en visitt i kirkerommet bli livsforvandlende: Én av seks tenåringer oppgir at de har blitt kristne på denne måten. Det viser en ny, britisk undersøkelse fra ungdomsorganisasjonen Hope Revolution Partnership, utført av ComRes, skriver The Telegraph.

– Undervurdert av kirken

Undersøkelsen viser at kirkerommet har større virkning på troslivet enn bryllup, kristne ungdomsgrupper eller samtaler med kristne om troen deres. Videre viste viser at 21 prosent av britiske ungdommer mellom 11 og 18 betegner seg som aktive troende. Resultatene var så overraskende at ComRes ventet med å publisere dem i frykt for at de hadde gjort noen feil. Andre undersøkelser har imidlertid også fått samme resultat.

Funnene forbauser ikke Margunn Sandal. Hun er sokneprest i Frogner menighet i Oslo. I 2014 forsvarte hun en doktorgrad om «overskridende arkitektur». Der undersøkte hun det sakrale i nyere kirkebygg og stilte spørsmålet om kirkearkitekturen kan presentere et gudsnærvær som de liturgiske handlingene ikke formidler.

– Kirkebyggenes betydning er mye større enn de fleste i Den norske kirke ser ut til å tro. Gjennomgående blir dens betydning undervurdert i kirkens møte med barn og unge. Men byggene er skatten vår og et fortrinn vi har når vi ønsker å kommunisere med unge, noe også denne undersøkelsen viser, mener Sandal.

LES OGSÅ: Etterlyser teologer som er interessert i kunst 

Brukes i trosopplæringen

– På hvilken måte undervurderes kirkebyggenes betydning?

– Kirkeansatte bruker alle krefter på liturgi, undervisning og programmet de skal gi de unge, men ser ikke hvilken enorm betydning selve bygget i seg selv spiller i det som skjer. Det er for eksempel ikke likegyldig om konfirmasjonsundervisningen legges i eller utenfor kirken.

Også i utdanningen av prester og trosopplærere bør kirke-arkitektur legges større vekt på, mener hun.

Kristine Aksøy er leder i ­Kirkerådets seksjon for barn, unge og trosopplæring. Hennes inntrykk er at mange i Den norske kirke bruker kirkehuset bevisst som ressurs i trosopplæringen, skriver hun i en e-post til Vårt Land, og eksemplifiserer:

– Noen tiltak har det å bli kjent med kirken som hovedinnhold, mens andre har en ­liturgisk samling i kirkerommet som et fast element, for eksempel i konfirmantundervisningen. En gudstjeneste inngår i de fleste trosopplæringstiltakene, og det innebærer jo å erfare kirkerommet i «bruk».

LES OGSÅ: Kirkebyggere har høyere forventninger til arkitektene 

Mer enn en gymsal

Hva er det ved kirkerommet som kan skape tro?

Arkitekt Einar Dahle har flere bøker om kirkearkitektur på CV-en. Han har også tegnet en rekke kirker, blant andre ombyggingen av Tøyen kirke i Oslo.

– For meg er det ingen tvil: En kirke er noe utenom hverdagens kjas og mas. I motsetning til for eksempel en gymsal, et kjøpesenter eller en konsertsal, er kirke-
rommet konsentrert om ett punkt: Alteret. Det har noe med det transcendentale å gjøre, noe som går utenom ens eget hverdagsliv. Det tror jeg folk forstår når de kommer inn i rommet, sier han.

– Blir man lettere kristen av å være i en katedral fremfor et nøkternt bedehus?

– Jeg tror man kan få den samme opplevelsen av å være i et lite kirkerom. Men kirkebygget må ikke være for lite. Du må ha en avstand fra andre mennesker som gjør at du kan konsentrere deg om din opplevelse i møte med det gudommelige, sier ­ han.

Stor moskéopplevelse

I en omvendelse er man imidlertid ikke avhengig av en katedral, understreker Dahle.

– Forkynnelsen er det viktigste. Arkitektur virker positivt på et menneske.

De fire ungdommene i Oslo domkirke forstår at folk kan bli kristne av å komme inn i et kirke­rom, men mener det er forskjell på gudshusene.

– Ja, jeg føler mest når jeg kommer inn i gamle og vakre kirker, sier Ingrid Marie Barland.

– Og jeg føler respekt og høytidelighet i noen veldig fine moskeer jeg har vært i, skyter ­Therese Handeland inn.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter