Nyheter

– Ultraortodokse mindre rigide i møte med homofili

En ultraortodoks israelsk politiker som deltok i et homobryllup ble for mye for partiet, som kastet ham ut. Professor mener derimot miljøet er i ferd med å åpne seg mot det moderne samfunnet.

Denne måneden gjorde en ultraortodoks israeler og Knesset-medlem fra det ultraortodokse Shas-partiet noe han aldri har gjort før.

Til tross for sin sterke overbevisning om at homofili bryter med toraens bud, valgte Yigal Guetta å delta i en symbolsk bryllupsseremoni til sin homofile nevø. Det var søsteren til Guetta som ønsket at han skulle gi nevøen sin velsignelse, skriver den israelske avisa Haaretz.

Til militærradioen Galei Tzahal, forteller den svært konservative jøden at han sa til nevøen at han forstår seg svært lite på «slike ting». Likevel tvilte han aldri på om han skulle delta.

– Jeg sa til barna mine: Vi skal gjøre ham glad, for han er min søsters sønn, og jeg ønsker at han skal være lykkelig. Men jeg vil at dere skal vite at ifølge toraen er dette forbudt og en styggedom.

LES MER: Sekulære jøder vil heller at barna gifter seg med kristne enn ortodokse

Kastet ut av Shas

Partikollegene i Shas satte derimot ikke like stor pris på at Guetta deltok i en bryllupsseremoni for likekjønnede. Da nyheten nådde partikontoret, publiserte fem fremstående rabbinere i partiet et brev der de krevde Guettas avgang.

– Han har avskrevet Guds vilje i offentlighet, ved å tvinge familien å delta i et bryllup som er forbudt og et grovt lovbrudd, skriver rabbinerne i brevet.

Ifølge Haaretz skal Guetta ha nektet å be om unnskyldning og valgte selv å gå av.

Shas-partiet sitter i dag i Netanyahus regjering. Partiet ønsker en stat som bygger på den jødiske loven, Halakha, og er i mot alle former for homofili i offentlighet.

Det er et stort LHBT-miljøet i Israel. De ultraortodokse har ofte tatt til gatene for å protestere mot dem. I 2015 ble en 16 år gammel jente knivstukket og drept av en ultraortodoks mann under Pride-paraden i Jerusalem.

LES MER: Israels befolkning kan firedobles innen 2050

Ultraortodokse blir «israelisert»

Rundt 800.000 israelere definerer seg som ultraortodokse jøder, noe som tilsvarer omtrent 10 prosent av befolkningen. Miljøet er kjent for å være svært antimoderne og lever segregert fra resten av det israelske samfunnet.

Men professor i jødisk historie ved Bar-Ilan-universitetet, Kimmy Caplan, mener det bannlyste Shas-medlemmets beslutning om å delta i et homobryllup, er et eksempel på viktige endringer i det lukkede miljøet.

– I løpet av de siste årene har de ultraortodokse blitt mer integrert i det israelske samfunnet, sier Caplan til Vårt Land. Han understreker at det ikke betyr at de er mer assimilert, altså at de har gitt avkall på sin egen kultur.

– Men de har blitt mer israeliserte. Holdningene deres har blitt mer nyanserte og mindre rigide i møtet med det moderne samfunnet.

Realiteter

Professoren understreker at de ultraortodokse ikke offisielt har endret sin teologiske tolkning i spørsmål om homofili. Derimot ser han en tendens til at miljøet gradvis aksepterer at livsstiler de er fundamentalt i mot, eksisterer i det israelske storsamfunnet. Ifølge Caplan er den ultraortodokse ekspolitikeren et godt eksempel på det:

– Guetta er tydelig på at han ikke legitimerer homofilt samliv, men likevel aksepterer han realiteten. Hendelsen viser en interessant utvikling hos de aller mest religiøse i Israel.

LES MER: Ultraortodokse kan ikke be kvinner om å flytte seg

'Retorikk er ikke alt'

I en lignende historie nådde israelske medier i fjor. Da det ble kjent at den ultraortodokse Knesset-politikeren Menachem Eliezer Moses har en lesbisk datter, som selv er politiker. I et intervju med israelsk TV fortalte datteren, Heidi Moses, at faren ikke hadde utstøtt henne fra familien etter at hun åpnet seg om legningen sin.

Professoren i jødisk historie mener man bør trekke lærdom om det ultraortodokse samfunnet på bakgrunn av slike hendelser:

– Retorikken til fundamentalister er ofte så kraftfull og ekstrem at man blir villedet til å tro at det de sier er det hele bildet. Men slik er det ikke. Samfunnet påvirker også dem.

Les mer om mer disse temaene:

Dana Wanounou

Dana Wanounou

Dana Wanounou er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land. Hun har også vært nyhetsleder og debattleder i avisen. Har du tips om saker, send mail til danawano@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter