Nyheter

Ultraortodokse jøder danset i Oslos gater

Den ortodokse jødiske bevegelsen Habad-Lubavich feiret ny torarull med dans og musikk i Oslos hovedgate, men er omstridt blant norske jøder.

Ultraortodokse jøder er ikke et vanlig syn i Oslos gater. Tirsdag ettermiddag gikk et opptog med jødiske menn med hatter og kippaer på hodet ned Karl Johan i Oslo. De delvis danset seg nedover gaten til musikk, og med en torarull i sentrum. Mennene feiret at den jødiske bevegelsen Habad Lubavich hadde fått en ny torarull, den jødiske skriftsamlingen med de fem mosebøkene.
– Toraen skal gis til Habad Lubavich-institusjonen her i Oslo i anledning min sønn Benjamins 50-årsdag, sier Allan Philipson som har vært på å finansiere etableringen.
Han forteller at hans familie har kjøpt et hus på Majorstuen i Oslo som skal bli et senter for bevegelsen, som ikke er tilknyttet den jødiske menigheten Det mosaiske trossamfunn.
– Vi har kontakt med dem, men det er ikke alle som føler seg velkommen der. Habad-bevegelsen arbeider på en annen måte, sier Philipson.

LES OGSÅ: Norges første kvinnelige rabbiner tok oppgjør med mannsdominert, jødisk miljø

Skiller
Vibeke Kieding Banik er ekspert på norsk jødisk historie og jobber ved Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter. Hun kjenner til at Habad-bevegelsen har vært i Norge i flere år. Deres rabbiner Shaul Wilhelm har bodd i Norge en stund. Ifølge Banik er Habad-bevegelsen generelt mer ortodoks enn det som er vanlig blant norske jøder ellers.
– Det mosaiske trossamfunn er i navnet en ortodoks menighet, men få av medlemmene er ortodokse jøder. Shaul Wilhelm og Habad samler nok noen som ikke er med i den jødiske folden, sier hun.
Ingrid Rosendorf Joys, styreleder for Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn, presiserer at Det mosaiske trossamfunn også formelt sett er en ortodoks menighet.
– Ved å være organisert som en ortodoks synagoge kan alle jøder i Norge være med der. Hadde den for eksempel vært en liberal synagoge, kunne det skapt problem for de som er ortodokse, sier hun.

Sekt
Ervin Kohn er forstander for Det mosaiske trossamfunn. Han sier at det som preger Habad-bevegelsen er at de sender utsendinger rundt i hele verden. De er en gruppe som av ulike årsaker ikke har noe med DMT å gjøre.
– Denne bevegelsen er en hasidisk sekt og har holdninger som går litt på tvers av våre. Den er ikke demokratisk og transparent, og deres holdning til likestilling er annerledes enn vår, sier Kohn.
Han understreker at det å innvie en tora alltid er en gledelig affære, men han stiller spørsmål ved hva Habad-bevegelsen skal med den, siden de ikke har gudstjenester.
– De er gode på å gjøre slike markeringer i det offentlige rom og bruker enhver anledning. Vi har innviet våre egne toraruller, men da gjør vi det i synagogen og på gårdsplassen. Vi føler ikke behov for å gjøre det på Karl Johan, sier Kohn.

LES OGSÅ: – Har dere møtt en jøde før?

Kontaktsenter
Allan Philipson forteller at torarullen ikke kommer til å være i synagogen i Bergstien i Oslo. Torarullen har kostet rundt en halv million kroner, ifølge Philipson.
– Den skal være i vårt kontaktsenter for jødiske mennesker som bor i Norge og er interessert i å vite mer om den jødiske tro.
Philipson er selv født i Norge, men har bodd i utlandet i mange år og bor nå i USA.
– Habad-bevegelsen har ikke hatt sitt eget sted i Oslo. Rabbiner Shaul Wilhelm har drevet arbeidet fra sin leilighet. Men nå har vi kjøpt et fint hus i Josefines gate på Majorstuen, som skal ha studierom, synagoge og forskjellige fasiliteter, sier han.
Ifølge Philipson har hans familie kjøpt huset som Habad-bevegelsen skal ha sitt senter i. Philipson sier at han ikke forstår hva som menes med at bevegelsen ikke er demokratisk.
– Den jødiske religion bygger på vår tro som er toraen og den blir fortolket av rabbinerne. Vi retter oss etter det, sier han.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter