Religion

– Uklokt av biskopen å anerkjenne Snåsamannen

Bjørn Are Davidsen er kritisk til Per Arne Dahls budskap til Joralf Gjerstad.

– Dette er ikke klokt av Per Arne Dahl. Han viser dessverre mangel på kritisk undersøkende vilje eller evne. Det er få personer som har vært undersøkt såpass godt som Snåsamannen uten at man har funnet grunnlag for påstandene hans, sier Bjørn Are Davidsen.

Han er sivilingeniør og er kjent som vitenskapelig orientert blogger, myteknuser og bekjennende kristen.

– Historisk sett har det vært en viktig sak for kirken å ha en kritisk holdning til denne typen folkemedisin som Snåsamannen representerer, fordi den ikke har ført til noe godt. Hvis det var slik at noen faktisk hadde slike evner som Snåsamannen sies å ha, hadde man ikke trengt moderne medisin. Hans virksomhet gir falske forhåpninger til mennesker som lider av alvorlige sykdommer, selv om han er nøye med å si at de må oppsøke lege.

SE VIDEO: Dette er Snåsamannens utfordring til kirken

– Skader kirkens omdømme

I en tale i Oslo domkirke tirsdag kveld sa Tunsberg-biskop Per Arne Dahl blant annet: «På vegne av kirken takker jeg Joralf Gjerstad for hans lange, livgivende tjeneste der han har vist at han tror på Gud og elsker menneskene. Jeg takker ham for hans dobbelte lydhørhet; at han i så stor grad har evnet å lytte både til Gud og mennesket.»

Bjørn Are Davidsen synes det er rart at biskop Dahl «ikke synliggjør en større kompetanse på etterprøvingen av Gjerstads påstander».

– Det er ikke på noen måte riktig av kirken å støtte opp under denne personen.

– Kan Dahls utspill skade kirkens omdømme i akademia?

– Ja, helt opplagt, svarer Davidsen som også nevner Den norske kirkes liturgi for hus med «uro» og en gudstjeneste der temaet var samtale med avdøde, som eksempler på noe svekker kirkens stilling.

– Man er litt for opptatt av ikke å støte dem som har en slags åndelighet som ikke er tradisjonelt kirkelig. Jeg har selv skrevet på bloggen min at en del humanetikere er mer kristne enn biskoper, fordi det er en klassisk, kristen tradisjon å være skeptisk til varme hender, astrologi og alt dette som man møter i alternative bevegelser.

– Kan ikke gå god for alt

Per Arne Dahl sier til Vårt Land at han i sin tale tok utgangspunkt i sitt eget inntrykk av Gjerstad.

– Jeg kan selvsagt ikke gå god for all hans virksomhet. Jeg har ikke oversikt over hele hans liv og virke, sier biskopen.

– Bjørn Are Davidsen mener det du sier skader kirkens omdømme?

– Kirken har alltid tatt avstand fra overtro, spekulasjon og magi, men vi må holde fast på en levende tro og hjelpe hverandre til en praksis i samsvar med kirkens tradisjon.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion