Nyheter

Uenige om veivalg

Det er stor uenighet i Åpen folkekirke om hvem som skal være fremtidig arbeidsgiver for prestene.

Blant Åpen folkekirkes medlemmer er det et stort antall prester, og de gikk én etter én på talerstolen på årsmøtet lørdag og argumenterte for at arbeidsgiveransvaret for prestene må legges til bispedømmene.

Lekfolk, som kirkemøte-veterenanen Knut Lundby fra Oslo bispedømme, argumenterte sterkt mot delt arbeidsgiveransvar for prester og andre kirkelig tilsatte:

– Det er å la 17 års arbeid ende i lite forandring, sa han.

LES OGSÅ: Gjengen i Åpen folkekirke er kun enige om to ting

Svært delte meninger

Likeledes er det, blant toneangivende folk i Åpen folkekirke, svært ulike meninger om hvor radikalt bruddet mellom staten og kirken bør være og hvor likestilt Den norske kirke bør være med andre trossamfunn.

– Det provoserer meg at de som har uttalt seg på kirkens vegne legger seg så flatt. Vi kan ikke fortsette med et system der det er Stortinget som vedtar hvordan vi skal organisere vår kirke, sa Rolf Reikvam på ÅF-årsmøtet.

Reikvam var SV-stortingsrepresentant og en viktig bidragsyter til forliket om stat/kirke-skillet som politikerne inngikk i 2008.

Mange av Åpen folkekirkes medlemmer har i motsetning til Reikvam ivret for å bevare statskirkeordingen, eller mest mulig av den. Sevat Lappegard, prost på Elverum og styremedlem i Åpen folkekirke, er blant dem som står langt fra Reikvams ønske om et tydelig, prinsipielt skille mellom stat og kirke.

LES OGSÅ: Åpen folkekirke vil ha dobbel vigselsliturgi

Store og innfløkte veivalg

Sturla Stålsett, avtroppende styreleder i Åpen folkekirke, og som ikke selv er valgt medlem av Kirkemøtet, peker på at Kirkemøtet i april skal ta stilling til viktige veivalg.

Det er store, sammensatte og innfløkte spørsmål, med nær uoverskuelige konsekvenser; økonomiske, administrative, politiske og praktiske. Men mest av alt: Konsekvensene av disse valgene bestemmer hva slags kirke vi får. Derfor mener Stålsett «det viktigste av alt er at vi ikke mister målet av synet: En åpen folkekirke for alle som vil tilhøre den.»

– I disse kompliserte og sammensatte spørsmålene må det uansett være Kirkemøtets delegater som har ansvar og frihet til å utøve sin dømmekraft forpliktet på det mandatet velgerne har gitt dem, konkluderer han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter