Nyheter

UDIs tilbakekallinger av asyl skal granskes

1.600 somaliere kan miste oppholdstillatelsen i Norge fordi Somalia er blitt tryggere. UDI har bedt forskere granske arbeidet med tilbakekallinger av asyl.

I april sendte Justisdepartementet en instruks til utlendingsmyndighetene om at flyktningstatus og oppholdstillatelse skal kalles tilbake dersom flyktningen ikke lenger har behov for beskyttelse.

Instruksen er en oppfølging av asylavtalen mellom Ap, Høyre, Frp, KrF, Sp og Venstre fra november i fjor.

Nå blir instruksen tatt i bruk. 1.600 somaliere som har opphold i Norge, risikerer å få flyktningstatusen tilbakekalt og sendt hjem til Somalia. 120 somaliere har allerede fått varsel fra Utlendingsdirektoratet (UDI) om at oppholdstillatelsen kan bli tilbakekalt etter at regjeringen instruerte UDI om det.

LES MER Fikk asyl på ettårsdagen

Er trygt

– Hovedprinsippet for asylinstituttet er at beskyttelse gis midlertidig. Du skal hjem for å bygge opp landet ditt når det er trygt nok. Dessverre har ingen annen norsk regjering fulgt dette prinsippet, men i praksis gitt permanent opphold til alle som har fått midlertidig beskyttelse. Det er en praksis som ikke er akseptabel for Frp. Dersom det er trygt å returnere til hjemlandet, skal man det, sier lederen av kommunalkomiteen på Stortinget, Helge André Njåstad (Frp).

LES MER Starter tømming av leir

Prosjekt

UDI vil være helt sikre på at de opptrer korrekt når asyl eller andre oppholdstillatelser blir tilbakekalt. Derfor har UDI lyst ut et forsknings- og utviklingsoppdrag, der de nå er i sluttfasen. En tilbyder skal snart velges ut.

I presentasjonen av oppdraget skriver UDI i et brev at de «ønsker å forbedre arbeidet med tilbakekall av tillatelser som er gitt etter søknad om beskyttelse (asyl)».

Den som får tilslaget på UDI-oppdraget skal gjøre følgende:

«En gjennomgang av et større antall saker skal, sammen med intervjuer og andre undersøkelser, gi oss en fyldig oversikt over arbeidet vi utfører med denne typen saker».

Om utbyttet, sier UDI:

«Vi ønsker å undersøke i hvilken grad forvaltningens arbeid med sakene ivaretar både individenes rettssikkerhet og statens behov for kontroll. Vi ønsker også at oppdragstakeren undersøker og vurderer i hvilken grad UDI har ivaretatt hensyn til målrettet ressursbruk i arbeidet med disse sakene.»

Prosjektet starter i høst og skal vare i seks måneder.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter