Nyheter

UDI: Vi lunsjer ikke med Landinfo

Landinfo er eksperter på å vurdere hvilke kilder som er best, men opptrer uavhengig av UDIs saksbehandlere, mener fagsjef i UDI.

Utlendingsdirektoratet (UDI) er fornøyd med jobben som Land
info gjør, ifølge fagsjef i UDI Dag Bærvahr.

– Vi ønsker å være sikre på at den informasjonen asylsøkere gir til oss er riktig, og det er den type informasjon vi kan hente fra Landinfo, sier han.

LES OGSÅ: – Retten dømmer uten gode nok fakta

Selvstendige

UDI-fagsjefen understreker at Landinfo er opptatt av å opptre som et selvstendig fagorgan, selv om Land
info administrativt er underlagt UDI og flere av Landinfos ansatte tidligere har vært saksbehandlere eller landrådgivere­ i UDI og Utlendingsnemnda (UNE). Landinfo har kontorer i samme bygg som UDI, men inngang fra ulike gater og ikke felles lokaler. Bærvahr understreker at det ikke er slik at de ansatte i UDI og Land
info spiser lunsj i samme kantine eller ofte snakker om en sak.

– Ser du problemet med at noe av ansvaret for å vurdere beviser på hva som er situasjonen i det aktuelle hjemlandet til dels blir forskjøvet fra forvaltningen til Landinfo når Landinfo sammenstiller og vurderer opplysningene de henter inn?

– Dette er sammensatt, tenker jeg. Landinfo skal levere­ informasjon­ som er relevant i saken, men har ingen inn
flytelse­ på utfallet. Når vi behandler­ saker, bygger vi også på andre kilder enn Land
info selv. Disse kildene er ofte formidlet gjennom Land
info. Vi har tilgang til alle relevante aktører­ som FNs høykommissær for flyktninger og Amnesty. Men som du sier, vurderer Landinfo relevans­ og hvor stor vekt kildene har. Det de gjør for oss, er ofte å vurdere hvilke interesser 
disse kildene har i å gi et visst bilde av situasjonen.

LES MER: – Landinfo trumfer alle

Følg oss på Facebook og Twitter!

Følger med

– Det er vel nettopp denne delen, Landinfos vurderinger av hvilke kilder som er mest til å stole på, som kan være problematisk, særlig der det er uenighet om hva som er situasjonen, og at det som NOAS er inne på er fare for at UDI stoler mest på Landinfo, tross at andre tunge kilder sier noe annet?

– Vi stoler på kvalitetssikringen Landinfo gjør og at de har dyktige ansatte. Men våre saksbehandlere følger nøye med på hva som rører seg i landene vi jobber med. Det er ikke slik at vi stoler blindt på Landinfo, sier Bærvahr.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter