Politikk

UDI snur i kors-spørsmålet

UDI snur og vil likevel ikke kreve at steder som huser asylsøkere, skal fjerne kors og andre religiøse symboler.

– UDI ønsker at beboere i asylmottak skal få mulighet til å praktisere sin religion eller sitt livssyn på nøytral grunn, skriver Utlendingsdirektoratet (UDI) i en pressemelding mandag.

Men direktoratet innrømmer at punktet om religionsnøytralitet i noen tilfeller har blitt dratt for langt. Direktoratet vil ikke kreve at de som driver slike overnattingstilbud, fjerner religiøse symboler.

UDI er ikke kjent med at asylsøkere har bedt om at religiøse symboler fjernes.

Samtidig krever direktoratet at det ikke skal foregå aktiv forkynnelse av noe slag i asylmottak eller akuttinnkvartering for asylsøkere og tilføyer at det likevel ikke betyr at de som driver botilbudet, ikke kan ha en verdimessig forankring.

HELGE SIMONNES KOMMENTERER: «Nødvendig retrett»

Viktig debatt

Så sent som søndag gjorde UDI det klart overfor avisa Dagen at retningslinjer for religiøse symboler ikke endres og at direktoratet ikke kom til å gå bort fra praksisen. I UDIs regelverk heter det at «rommet som tilbys asylsøkerne, skal være religionsnøytralt, og det skal kunne disponeres av alle beboere som ønsker det».

Kristelig Folkepartis parlamentariske leder Hans Olav Syversen er glad for at UDI ikke har latt det gå prestisje i saken.

– Dette vil bidra til at det blir enklere å få nødvendige mottaksplasser. Samtidig ser jeg dette som en viktig start på en debatt om hvorvidt organisasjoner og tilbydere skal måtte legge vekk sin egen identitet i avtaler med det offentlige. Denne saken tjener som et eksempel på en debatt det blir viktig å ta videre, understreker han.

Arbeiderpartis nestleder Hadia Tajik, som er leder for justiskomiteen på Stortinget, har påpekt at justisminister Anders Anundsen (Frp) selv har sagt at det er krise i mottaksapparatet.

– I en slik situasjon kan det ikke være viktig om det er kors på veggen, så lenge det ikke er tvil om at det er full religions- og trosfrihet i Norge. Mange menigheter eier eller disponerer lokaler som kan fungere bra og bli omgjort til mottak, sier hun til avisa.

LES OGSÅ: Nekter å fjerne kors på leirsteder

Takknemlig misjonsselskap

Generalsekretær Jeffrey Huseby i Det Norske Misjonsselskap (NMS) sier til Nettavisen at dette er en gledens dag.

– Vi er takknemlige og veldig glade for at UDI nå har snudd. Vi tror ikke det har noe å si for dem som kommer, om det henger et kors på veggen. I tillegg er det positivt for vår organisasjon, sier han.

Han tror kuvendingen kan skyldes at det har vært en storm mot direktoratet på sosiale medier.

– Jeg tror UDI har skjønt at dette ikke har virket etter sin hensikt og var en forhastet løsning, mener Huseby.

Saken startet med at direktoratet krevde at NMS måtte fjerne alle kors og Jesus-bilder før Tømmerneset leirsted kan ta imot 45 asylsøkere.

UDI sa søndag at direktoratet ikke vil endre sine egne retningslinjer.

– Det er viktig å spesifisere at dette gjelder alle religiøse symboler, og ikke bare de kristne. Våre retningslinjer ble også formidlet videre til Islamic Cultural Center, da de tilbød oss lokaler tidligere i høst, sa presserådgiver Vibeke Schjem i UDI til Dagen søndag.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk