Nyheter

UDI har fått ryddeordre av Listhaug

1.500 saker om tilbakekall av flyktningstatus og oppholdstillatelse er fremdeles ikke avgjort. UDI må prioritere de som skal ut, også de som ikke kan sendes ut med tvang.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) varslet i fjor at Utlendingsdirektoratet (UDI) skulle se nærmere på en stor gruppe flyktninger som oppholder seg i Norge, vel 1.600 personer, og i hovedsak somaliere.

Bakgrunnen for instruksen til UDI er at de det gjelder, ikke har fått endelig oppholdstillatelse i Norge, samtidig som situasjonen er blitt roligere i borgerkrigsherjede Somalia.

Avgjort

Vel ett år senere sliter UDI med en stor restanse, heller få saker er avgjort:

• 2 personer har fått vedtak om at flyktningstatusen og oppholdstillatelsen i Norge er trukket tilbake.

• 120 har fått varsel om tilbakekall.

• 80 saker er lagt vekk.

LES MER Hareide: Ren løgn, Listhaug

Prioritere

I et brev UDI sendte Justisdepartementet (JD) i juni gjør direktoratet greie for status, og ber om tilbakemelding på hvem som nå skal prioriteres, for UDI har andre restanser som også skal tas unna.

UDI peker på at «lang saksbehandlingstid og uavklart oppholdsstatus utgjør en belastning for dem det gjelder og gir en rekke praktiske utfordringer (bl.a. knyttet til barnehageplass, jobbtilbud, studieplass og reisedokumenter)».

Fordi det fortsatt vil kreve «mye tid og ressurser» med å fatte vedtak i alle den gjenstående 1.500 sakene, ønsker UDI å plukke ut de sakene der personen sannsynligvis ikke vil få ny oppholdstillatelse i Norge.

Krav

Justisdepartementet gir klare føringer i svarbrevet de sendte UDI i juli, bare 16 dager etter at de fikk UDIs brev.

– Departementet vurderer at nedbygging av antallet ubehandlede saker til et effektivt nivå bør prioriteres høyt, skriver fungerende ekspedisjonssjef Camilla Landsverk.

Departementet følger UDIs ønsker langt på vei og gir UDI-direktør Frode Forfang og hans stab følgende føringer:

• «En prioritering i 2017 av saker der sannsynligheten for ny tillatelse er stor, vil redusere muligheten for å bygge ned restansene i andre typer saker.»

– Dersom det er grunnlag for ny oppholdstillatelse, vil det være ressurskrevende og lite hensiktsmessig at UDI først må sende forhåndsvarsel om tilbakekall, deretter vurdere å fatte vedtak om tilbakekall, for så å gi en ny tillatelse, forklarer ekspedisjonssjef Landsverk i JD.

• «Det gis også samtykke til at UDI og politiet kan fornye oppholdstillatelser og behandle søknader om reisedokumenter i påvente av avgjørelser i saker om tilbakekall/søknader om permanent oppholdstillatelse.»

Frivillig

På ett punkt skiller UDI og Justisdepartementet lag. Direktoratet ønsker bare å fatte vedtak om tilbakekall av flyktningstatus og oppholdstillatelse der utlendingen kan returenes til hjemlandet.

Justisdepartementet er svært uenig og instruerer UDI om også å fatte tilbakekallsvedtak i saker der tvangsretur ikke er mulig.

– Departementet understreker at så lenge det er mulig for utlendingen å returnere frivillig, skal vedtak om tilbakekall fattes når vilkårene for tilbakekall (...) er oppfylt, presiserer Landsverk i Innvandringsavdelingen i Justisdepartementet.

LES MER Ingen anger hos Listhaug

Endres

I brevet Justisdepartementet sendte UDI i jul skriver innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaugs innvandringsavdeling at instruksen først blir endret til høsten på grunn av ferieavikling i departementet.

Med instruksen som kan frata somaliere flyktningstatus, leder Norge an i svekkelsen av flyktningers rettigheter internasjonalt, mener Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS).

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter