Nyheter

Tviler på at massakren var religiøst motivert

Om hensikten var å drepe kristne, synes jeg det er underlig at han dro til en skole, og ikke et trossamfunn, sier psykolog Peter Langman.

Bilde 1 av 2

USA: Først beordret drapsmannen studentene til å legge seg ned på gulvet. Deretter måtte de reise seg opp og fortelle hvilken religion de tilhørte, ifølge øyenvitner.

– Når de reiste seg, sa han: «Bra. Fordi du er kristen, får du se Gud om ett sekund». Så skjøt og drepte han dem, har Stacy Boylan forklart til CNN.

Han er far til Anastasia Boylan, én av studentene som ble skutt. Han snakket med datteren etter hendelsen, mens hun var på vei til sykehuset.

– Hun fortalte at de som sa de var kristne ble skutt mer, sier Janet Willis, jentas mor, til nettstedet OregonLive. Datteren ble skutt i ryggen, men kommer til å overleve.

– Skjøt i alle retninger

Lokalavisa News Review i den lille byen Roseburg har snakket med studenten Kortney Moore. Hun har fortalt at drapsmannen beordret studentene til å reise seg og fortelle hvilken tro de hadde, men at han deretter skjøt i alle retninger.

SE VIDEO: Obamas reaksjon etter skoleskytingen

I løpet av ti minutter drepte Chris Harper-Mercer ni studenter ved Umpqua Community College, før han selv døde i skuddveksling med politiet.

– Svært uvanlig med religiøs motivasjon

Politiet har foreløpig ikke sagt noe om drapsmannens motiv, men hendelsen etterforskes som mulig hatkriminalitet.

Psykologen Peter Langman er en av USAs fremste eksperter på skolemassakre, og har skrevet bøkene School Shooters og Why Kids Kill.

Til tross for øyenvitnenes skildringer, er han usikker på om det er riktig å konkludere med at ugjerningen var motivert av et hat mot kristne. Særlig fordi drapene skjedde på en skole.

– Å spørre om religion var en del av hans angrep. Men om hensikten var å drepe kristne synes jeg det er underlig at han dro til en skole, og ikke et trossamfunn, sier Langman.

Bare i år har det vært 45 skyteepisoder på amerikanske skoler. Men det er svært uvanlig at slike episoder er religiøst motivert, forteller Peter Langman.

– Som oftest skyter de alle, og om det er noen form for utvelgelse er det ofte av enkeltpersoner de føler seg dårlig behandlet av. Det er svært uvanlig at skolemassakre er basert på et generelt religiøst hat, sier Langman.

Kopierer andre

Derimot lar massedrapsmenn seg ofte inspirere av andre som har utført lignende gjerninger. I 1999 spurte én av drapsmennene i Columbine-massakren en kvinne om hennes tro, før han skjøt henne.

– Så det er mulig at det er et element av imitasjon her, sier Langman, og legger til:

– Foreløpig vet vi lite om bakgrunnen hans. Det kan være at han har brutt bort fra familiens religion, og at han har oppfattet den som undertrykkende. Men jeg tviler på at det er det som egentlig ligger til grunn.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Ifølge de ferskeste tallene fra FBI er 17 prosent av all hatkriminalitet religiøst motivert. Tallene fra 2013 viser at jøder er desidert mest utsatt, mens kristne er ofre for omtrent 10 prosent av religiøst motivert hatkriminalitet i USA.

Hadde mentale utfordringer

På drapsmannens profil på nettstedet Spiritual Passions beskrev han seg selv som «Not religious, Not religious, but Spiritual», og profilen var koblet til en gruppe som heter Doesn't like organized religion.

Profilen er nå slettet. På MySpace har 26-åringen lagt ut bilder av seg selv med våpen.

I amerikanske medier forteller de som kjente gjerningsmannen om en person med sosiale og mentale utfordringer. I 2008 ble han dimittert fra det amerikanske militæret etter bare fem uker.

Året etter ble han uteksaminert fra en videregående skole for ungdom med spesielle behov. Han brukte mye tid på nettet, og uttrykte sympati med andre kjente drapsmenn.

Ønske om oppmerksomhet

En typisk gjerningsmann, mener Peter Langman.

– De store angrepene blir ofte utført av unge menn mellom 18 og 27 år. Ofte lykkes de ikke med noe, og opplever enten at livet faller fra hverandre, eller at det står helt stille.

På bloggen sin har Mercer skrevet om tidligere massakrer. Et av de siste blogginnleggene handlet om mannen som i august drepte en nyhetsreporter og kameramann i delstaten Virginia.

– Her skriver han at jo flere du dreper, desto mer berømt blir du. Jeg tror han følte seg som et null og var fylt av hat — og at han ønsket, for én gangs skyld, å være i oppmerksomhetens sentrum, sier Langman.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter