Nyheter

Trump-trøbbel fortsetter

Svigersønn og rådgiver Jared Kushner er under etterforskning. Visepresident Mike Pence har skaffet seg egen advokat. Og neste år er det mellomvalg i USA. Vi har spurt tre USA-eksperter om mulige konsekvenser for presidenten.

Rett før helgen ble det også kjent spesialetterforsker Robert Mueller gransker om Donald Trump har prøvd å hindre at etterforskningen om mulig Russland-kontakt.

– Dere er nå vitne til den største heksejakten i Amerikas politiske historie – ledet av noen svært dårlige og konfliktsøkende mennesker! tvitret presidenten.

LES MER: Umusikalsk krangel med borgerettslegende

Riksrett

For Trumps administrasjon ser det ikke ut til å ta slutt. Hvilke konsekvenser kan etterforskningen av ham og hans nærmeste og medarbeidere faktisk få?

– I ytterste konsekvens kan det ende med riksrett og presidentens avgang, men det er ekstremvarianten.

Det sier Jan Arild Snoen, kommentator i den konservative nettavisen Minerva. Det mest sannsynlige er at Trump vil slite med denne saken med jevne mellomrom de neste årene.

– Det er klart det tar krefter bort fra utforming av politikken. Og Trump er ikke spesielt god på det i utgangspunket, kommenterer Snoen.

LES MER: Liberale, religiøse krefter mobiliserer

Skadelig

Vårin Alme mener det er viktig å skille mellom det som er upassende atferd og det som kan vise seg å være kriminelt.

– Det vi vet sikkert, er at stadige avsløringer som vitner om upassende atferd er politisk skadelig for Trump-administrasjonen, sier Alme. Hun er statsviter og USA-ekspert. Hun sier at i tillegg til å være distraherende, undergraver det tillit og begrenser mulighetene for gjennomslag i lovgivningen.


Tegn til frustrasjon blant republikanerne i Kongressen

Vårin Alme


– Allerede ser vi tegn til frustrasjon blant republikanere i Kongressen, som øynet en virkelig mulighet til å få gjennom en konservativ agenda med kontroll både over Det hvite hus og Kongressen. Det at etterforskningen også trolig vil være langtekkelig, gjør at det ser dårlig ut for en effektiv og enhetlig gjennomføring av konservativ politikk i Washington.

Forsker Hilmar Langhelle Mjelde ved Universitetet i Bergen minner om at det ennå ikke foreligger noe håndfast mot Donald Trump.

– Ironisk nok er det Trumps egen håndtering av russlandsetterforskningen som ser ut til å kunne skape mest problemer, i form av undersøkelse om ulovlig inngripen i en etterforskning, sier Mjelde.

– Er det en reell mulighet for at han ikke blir sittende perioden ut, hvordan kan det i så fall skje?

- Da må det foreligge utvetydige bevis på at han har gjort seg skyldig i maktmisbruk eller lignende grov kriminalitet. Det gjør det ikke enda. Han kan i følge grunnloven avsettes gjennom riksrett for den type overtramp, men riksrett er en semi-politisk prosess hvor Kongressen selv er påtalemyndighet og dommer. Trumps eget parti må vende seg mot ham, og det er ingen tegn til så langt. Så vi er langt fra en riksrett foreløpig, sier Mjelde.


Det er ironisk nok presidentens håndtering av russlandsetterforskningen som ser ut til å kunne skape mest problemer.

Hilmar Langhelle Mjelde


Ikke nok folk

Jan Arild Snoen trekker også fram et annet poeng: Det er tynt i rekkene i departementene, det er rett og slett ikke folk nok. I USA er de øverste delene av statsadministrasjonen politisk utnevnt, og forsvinner dermed ut når en ny administrasjon tar over. Donald Trump har ikke brydd seg om å få på plass mange nok av disse i lagene under den øverste, politiske ledelsen, og dermed mangler han folk som utarbeider politikken, de som driver byråkratiet fram.

– Dermed blir han avhengig av det som skjer i kongressen, og de har sin egen agenda, sier Snoen og trekker fram helsereformen som eksempel:

– Alt arbeidet ble gjort i kongressen, og så hektet han seg på og kalte det sin reform. Problemet er at han ikke har skjønt noe av det, og da han oppdaget at forslaget var svært upopulært, snudde han og snakker nå nedsettende om dette i interne møter. Han har ingen realitetsorientering og ikke nok folk i administrasjonen til å hjelpe seg.

Handling

Donald Trumps største problem er at han ikke har handlingsevne. Han sier at mye skal skje, det skal bli noe helt nytt og det skal bli stort. – Men i realiteten skjer det nesten ingenting, sier Snoen, og trekker fram helsereformen, skattereform og investeringer i infrastruktur. Dette er store saker, som krever mye.

– Han er avhengig av at de som stemte på ham, fremdeles er tålmodige, og tenker at «han får det nok til etterhvert».


Trumps problem er at han er uten handlingsevne.

Jan Arild Snoen


Mellomvalget

Den store testen blir høsten 2018. Da er det såkalt mellomvalg i USA, og alle plassene i Representantenes hus er på valg, og en tredjedel av Senatets plasser. Blir det demokratisk flertall i Huset, kan de stemme for å stille ham for riksrett.

Men en annen pekepinn kommer allerede tirsdag 20.juni. Da er det suppleringsvalg i et kongressdistrikt i staten Georgia. Dette skjer fordi kongressmedlemmet ble hentet til en statsrådpost. Da må innbyggerne stemme over en ny representant. Det er jevnt, men over 50 prosent sjanse for at demokratene vinner. Skjer dette, vil det være et sjokk for republikanerne og gjøre dem med rette nervøse fram mot neste valg.

Sprekker lojaliteten

– Da får republikanerne noe å tenke på. Til nå har de holdt seg lojalt bak Trump. Det kan endre seg, sier Snoen.

En meningsmåling fra sist uke, understreker det poenget. 64 prosent sier de er misfornøyd med Trumps jobb som president. Blant republikanere og uavhengige velgere som heller mot Det republikanske partiet, er en firedel misfornøyd.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter