Nyheter

Trossamfunn mister 10 millioner

Tros- og livsynssamfunn med nærmere 9.000 medlemmer leverte sine medlemslister for seint for å få støtte. Det koster dem dyrt.

– Det er en altfor stor forskjell mellom grad av forsømmelse og konsekvensene det får for trossamfunnene, sier Jan Harsem i Verdialliansen.

Fristen for å levere inn medlemslistene var i år 1. mars. Den er ufravikelig. Dermed vil trossamfunn som leverer listene 2. mars eller senere, ikke få kommunalt eller statlig tilskudd. Det vil ikke hjelpe om man viser til sykdom eller andre forklaringer.

Verdialliansen, som arbeider for å fremme kristne verdier, har samlet inn opplysninger fra fylkesmennene som administrerer tilskuddsordningen. De har funnet over 20 trossamfunn som ikke overholdt fristen. Til sammen har de nærmere 9.000 medlemmer, noe som ville utløst om lag 10 millioner kroner i offentlig tilskudd.

LES OGSÅ: Ingen bønn for menighet – mister 200.000 kroner

Ønsker fleksibilitet

Nå vil Verdialliansen at staten lemper på fristkravene.

– Vi ønsker mer fleksibilitet. Fylkesmennene sendte ikke videre listene til Brønnøysundregistrene før 15. mars. Da kunne de godt ha inkludert de som var kommet inn til da, sier Harsem.

Årsakene til at fristen ble brutt, skyldes alt fra at ansvarlig var på reise eller var syk, til misforståelser blant frivillige eller svikt i postgang.

Harsem påpeker at trossamfunnene har krav på å få tilskudd for å bli likebehandlet med Den norske kirke.

– Likebehandlingen burde også innebåret at det var barrierer mot slik rutinesvikt. Fylkesmennene kunne for eksempel tatt kontakt med de som ikke leverte innen fristen, sier han.

Forsvant i posten

Et av trossamfunnene som har fått avslag, er Det Islamske Kurdiske Forbund. I fjor fikk de om lag 180.000 i støtte for 184 medlemmer. Tilskuddet brukes blant annet til husleie.

– Det er dramatisk for en så liten organisasjon å miste disse inntektene. Det er heller ikke alle medlemmene som har mulighet til å bidra med egne penger, sier advokat Svein Synnestvedt.

Han har skrevet klage på avslaget som nå er til behandling hos Kulturdepartementet.

– Når man først har en slik ordning, så synes jeg det er stivbent og brutalt håndtert at man gir avslag uten å se hen til hva som var årsaken til fristbruddet. I de fleste andre sammenhenger er det muligheter for fleksibilitet, sier han.

Ifølge klagen kom brevet med listene bort i posten. Det ble oppdaget fem dager etter fristen, og ny liste ble levert påfølgende dag på Fylkesmannens kontor.

LES OGSÅ: Kommuner roter med troskroner

Kontrollbehov

Årlig betaler det offentlige tilskudd til nærmere 800 tros- og livssynssamfunn med til sammen 600.000 medlemmer. Den minste forsamlingen har under ti medlemmer, mens de største har titusenvis. Kulturdepartementet argumenterer med at den strenge fristen skyldes behovet for å kontrollere medlemslistene.

– Fristen er viktig for å sikre god saksbehandling og unngå forsinkelser i utbetalingen av tilskudd. Trossamfunnene kan sende inn krav og medlemsliste allerede i januar. De trenger ikke vente til tett opp under kravfristen, sier statssekretær Bård Folke Fredriksen.

Han opplyser også at trossamfunnene ble opplyst om årets frist allerede i januar i fjor. Tidspunktet har variert de siste årene, men fra og med i år skal 1. mars være fast frist.

Forutsigbarhet viktigst

Leder for Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn, Ingrid Rosendorf Joys, har forståelse for at staten trenger en frist, slik at listene kan bli vasket.

– På den andre siden er det uheldig dersom regimet er lagt opp slik at man ikke får utløst den støtten man har krav på. Det viktigste er uansett at ordningen er forutsigbar, sier hun.

– Det vil være fint om man i arbeidet med ny lov kan se om det finnes måter der man både ivaretar personvern og praktisk gjennomføring, samtidig som den enkeltes skattepenger går til det trossamfunnet man tilhører og ikke indirekte til andre, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter