Nyheter

Tror halvparten vil skifte muslim-organisasjon

Muslimske organisasjoner med halvparten av medlemsmassen i Islamsk Råd vil starte en ny fellesorganisasjon for muslimer, tror Basim Ghozlan

Forstanderen i Rabita-moskeen avslørte i går på Dagsrevyen at det finnes planer for en ny muslimsk fellesorganisasjon i Norge. Det har blitt snakket om dette i flere måneder før Islamsk Råd Norge (IRN) ansatte en kvinne med nikab, opplyser Basim Ghozlan til Vårt Land:

– Dette har vært løse tanker, ikke konkrete planer.

– Har disse tankene vært kjent blant alle medlemmene i IRN?

– Vi har vært åpne om dette og snakket om det i enkelte treff og møter. Noen har kjent til dem, men det har ikke vært offisielt.

LES OGSÅ: – Politisk nikab-ansettelse

Halvparten.

De som nå går ut av IRN har ikke som mål å ha flest mulig medlemmer, ifølge Ghozlan. Han tror at opptil ni organisasjoner og moskeer som representerer 40.000 medlemmer kan tenkes å bli med. De utgjør omtrent halvparten av IRNs medlemsmasse i dag.

Konflikten i IRN har vart en stund, men ansettelsen var dråpen som fikk begeret til å renne over. Både Rabita-moskeen, Albansk Islamsk Kultursenter og Det Islamske fellesskap Bosnia og Herzegovina har denne uken signalisert at de vil ut av IRN.

LES OGSÅ: Stanser ikke halal-samarbeid

Dialogpartner

– Hva oppnår dere med å lage en ny organisasjon?

– Vi skal ha samme mål som IRN opprinnelig hadde, nemlig å være dialogpartner, arbeide for integrering av muslimer i fellesskapet og fronte muslimske interesser. Vi vil ha samarbeid, i stedet for at hver moské seiler sin egen sjø, sier Basim Ghozlan.

Generalsekretær Mehtab Afsar sier at IRN er en åpen og demokratisk organisasjon som det er frivillig å melde seg ut og inn i:

– Hva skjer med IRN om flere melder seg ut?

– IRN kommer til å fortsette og forbli den paraplyorganisasjonen som vi er. Vi får flere medlemmer inn. I min periode har medlemstallet økt med 30 prosent, og vi har allerede fått melding om at 3-4 moskeer vil melde seg inn etter å ha lest om oss i mediene, sier Afsar.

– Bekymrer det deg om flere går ut?

– Vi har ikke mottatt noen formelle utmeldinger ennå. Når de foreligger, kan vi kommentere saken bedre. At noen sender en pressemelding eller kommenterer på Facebook, kan vi ikke kommentere, sier Mehtab Afsar.

LES OGSÅ: Knapt halvparten av medlemmene møtte opp

Om 3-4 måneder.

– Når kan den nye organisasjonen bli en realitet?

– Det kan skje innen tre-fire måneder. Det kan gå raskere. Fra vår side haster det ikke. Vi som arbeider med dette må ta det på fritiden, vi har ikke egne ressurspersoner som kan arbeide fulltid med dette. Dette vil kreve en del arbeid, og da må vi tenke strategisk og starte nesten fra null, sier Basim Ghozlan.

LES OGSÅ: Truer med å melde seg ut

Åpent møte

Han inviterer til åpent møte i Rabitamoskeen torsdag kveld «for å avklare situasjonen» som har oppstått etter den ett år lange konflikten i IRN.

– Vi har ingen dagsorden. Det er mye usikkerhet, særlig blant våre ungdommer. Det eksister mange spekulasjoner og rykter. Vi skal svare så godt vi kan, sier Basim Ghozlan.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter