Kirke

Tror flere bedehus vil si nei til kirken

Bedehusfolk i Ryfylke starter egne forsamlinger på grunn av vigselsvedtaket i Den norske kirke. – Flere vil følge etter, tror misjonstopper og biskop.

– Etter hvert som kirkemøtevedtaket får konsekvenser på det lokale plan, vil man måtte ta stilling til samarbeid, sier Eivind Jåtun, regionleder i Norsk Luthersk Misjonssamband Sør.

Den siste uken har bedehusfolk på Talgje og Fogn i Ryfylke tatt avstand fra Den norske kirke. Årsaken er at den lokale presten har sagt ja til å vie likekjønnede. På Talgje forsøkte bedehusstyret å stenge kirken ute fra bedehuset, men ble nedstemt. Begge steder har de 
startet egne forsamlinger.

Jåtun kjenner ikke tilsvarende eksempler fra sin region, men vet at vigselsvedtaket gjør at mange synes det er vanskelig å forholde seg til Den norske kirke.

Vondt blod

Normisjon Agder vedtok å stifte eget trossamfunn i etterkant av vigselsvedtaket. Arne Inge Vålandsmyr, som sitter i regionledelsen, tror også hans forsamlinger ser an de ­lokale forholdene før de vurderer brudd.

– Jeg tror ikke man vil kutte båndene helt, slik som på Talgje, men hvis den nye presten er ­liberal, kan det få konsekvenser for samarbeidet, sier han.

Han merker at det sitter langt inne for mange å bryte med Den norske kirke.

– De har folkekirketanken i ryggmargen og det kjennes opprivende hvis noen starter noe som kan sees på som en konkurrent. Det kan skape skiller og vondt blod, sier ­Vålandsmyr.

Slike følelser vil også bli sterkere på landsbygda der man bare har én kirke og ett bedehus, mener han.

På Talgje og Fogn har bedehusstriden ført til splittelse, melder Stavanger Aftenblad.

– Dette skaper sår som gjør vondt. Noe av tilliten og limet i lokalsamfunnet forsvinner. Det dukker opp et usynlig gjerde mellom folk som margstjeler tillit og respekt mellom folk. Vi ser mye av det samme på Jæren som også har en sterk bedehuskultur, sier Bård Mæland, prorektor ved VID, tidligere Misjonshøgskolen til avisen.

LES OGSÅ: Historisk debatt i England 

Infiltrere bedehusene

Generalsekretær i Indremisjonsforbundet, Erik Furnes, forteller at IMF advarer mot å videreføre samarbeid med dem som står for det de ser på som vranglære. Han tror flere bedehusmiljøer vil gjøre som i Ryfylke.

– Samtidig er det å starte en ny forsamling som protest-­aksjon ingen god start, sier han.

Furnes oppfordrer derfor bedehusforsamlinger til ikke å vente til den lokale situasjonen tilspisser seg med å vurdere hva de skal gjøre.

– Vi oppfordrer våre medlemmer til å ha et bevisst forhold til hvor de hører hjemme. Det finnes en god del kristne som har som kall å jobbe inn mot Den norske kirke. Vi ønsker ikke at folk bare skal flyte med strømmen, sier han.

Furnes tror ikke det er mulig at de to synene på likekjønnet vigsel kan leve side om side på bedehusene.

– Vigselsvedtaket er bare et symptom på et underliggende problem. Det handler om et bibelsyn som undergraver tilliten til Bibelen som Guds ord. Det er en fare for at den samme læren vil infiltrere bedehusene også, sier han.

– Lærer av hverandre

Fungerende biskop i Stavanger bispedømme, Anne Lise Ådnøy, har ikke hørt om andre lokalmiljø i bispedømmet som har brutt med kirken.

– Tror du det vil komme flere slike brudd mellom bedehus og Den norske kirke?

– Ja, jeg tror at disse miljøene lærer av hverandre, sier hun.

Ådnøy håper at Den norske kirke ved å være evangelisk og Jesus-sentrert kan hindre at bedehusmiljø bryter ut.

– Jeg håper og tror at det er det som bærer i det lange løp. Ulike syn har levd side om side siden apostlenes tid. Jeg vil også påpeke at Bibelens bøker har vært oppe til diskusjon så seint som på Luthers tid. Det viser meg at skriften er mer fleksibel enn man av og til får inntrykk av.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke