Nyheter

Trolig ikke olje-ja fra Ap

Flere sentrale Ap-kilder sier veien vil være svært lang og kronglete dersom Frp og Høyre forsøker å åpne deler av Lofoten for oljeboring.

– Hvis de kommer med en blåkopi av landsstyrevedtak, blir det vanskelig å si nei, sier en sentralt plassert kilde fra et oljevennlig fylkeslag i Arbeiderpartiet.

Men kilden viser til at Aps vedtak har så mange forbehold, at veien til boring vil være lang og vanskelig (se faktaboks). Et av hindrene er at en eventuell åpning må godkjennes av Aps landsmøte etter at konsekvensutredningen foreligger. Dessuten er det flere forbehold knyttet til fiskeriforvalting.

– Hovedspørsmålet er hvordan regjeringen kan garantere at Ap-landsmøtet kan trekke i nødbremsen for åpning, sier kilden.

LES OGSÅ: Frykter de store skal omgå de små i oljespørsmål

Konstellasjoner

Nylig meldte NRK at Ap-leder Jonas Gahr Støre åpner for å skaffe regjeringen flertall for å konsekvensutrede oljevirksomhet i deler av Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe).

Etter medieoppslag og reaksjoner fra miljøbevegelsen, understreket Støre at det ikke er noen automatikk i en slik Ap-støtte.

En svært sentral kilde sier til Vårt Land at det skal svært mye til for at Ap gir sin støtte til et forslag fra regjeringen. Både fordi forholdet til samarbeidspartier vil bli betydelig vanskeligere, og fordi det ville være kontroversielt i et Ap i miljøendring.

LoVeSe og Støres utspill slår inn i en større diskusjon om samarbeidskonstellasjoner. Venstre og KrF frykter at regjeringen vil kunne forbigå dem og sikre flertall for konsekvensutredning med Ap. For Venstre, som ikke har avvist formelt samarbeid med Frp, er denne usikkerheten et tungtveiende argument for å få gå i regjering.

Disse problemstillingene har ennå ikke vært oppe i Aps sentralstyre og den nye stortingsgruppa har ennå ikke rukket å konstituere seg, forteller politikere Vårt Land har snakket med.

LES OGSÅ: – Stortinget er uenig med egen befolkning

Landsmøtevedtak

Nordland Ap har vært blant pådriverne for å konsekvensutrede alle delene av LoVeSe, men sluttet seg til det brede kompromisset på landsmøtet i vår.

Stortingsrepresentant Eirik Sivertsen har følgende å si om saken:

– Tar regjeringen saken til Stortinget, så behandler vi det som en ordinær sak. Men det er mange betingelser i landsmøtevedtaket vårt som må oppfylles før det kan være interessant å støtte et forslag fra regjeringen. Og man kan ikke ta enkeltelementer i vedtaket ut av sammenhengen.

Blant tilhengere av vern som Vårt Land har snakket med er tonen tøffere:

– Viljen til å gi Frp og Høyre-gjennomslag etter valgnederlaget er minimal i Ap. Det pågår en diskusjon om hvorvidt forlikene vi inngikk gjorde at vi ikke klarte å fremstå som et tydelig opposisjonsparti og ble satt i bås med Høyre. Kommer en slik sak opp for Stortinget, kan man komme til å si nei, sier en sentral plassert kilde.

EDENS HAGE: Den sjette masseutryddelse har begynt

Signal

En representant, som er blant tilhengerne av vern, har snakket med flere i Aps stortingsgruppe.

– Jonas sier at det er regjeringen som må ta initiativet. På andre områder legger Ap fram saker selv. Det er et signal det er verdt å merke seg. Jeg tror ingen er lystne på at Ap skal presse gjennom en konsekvensutredning, men vi har et landsmøtevedtak vi ikke kommer unna.

Ifølge kilden har flere tilhengere av konsekvensutredning snudd i senere år, og en mer miljøengasjert generasjon politikere har kommet til. Også LO er nå delt i spørsmålet; presset derfra har minket.

Før valgdagen sa valgforsker Anders Todal Jenssen at Erna Solberg neppe ville tørre å fremme et slikt forslag av hensyn til det langsiktige styringsgrunnlaget på borgerlig side. SVs Karin Elisabeth Kaski sa at Ap tilsvarende ville støte alle småpartier på venstresiden fra seg med et slikt grep.

Dersom regjeringen fremmer et forslag, «må Ap se dette i en større sammenheng», mener Ap-kilden:

– Da må vi snakke med KrF. Dette er hypotetisk, men da vil Ap kunne få gjennom noen saker i bytte mot å droppe konsekvensutredning i LoVeSe.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter