Verden

Tørke driver bønder til selvmord

Langvarig tørke øker selvmordsfaren blant ­indiske fattigbønder som ikke kan fø familien og 
betjene gjelden.

Bilde 1 av 2

Ifølge offisielle tall tar rundt 16.000 indiske bønder livet av seg årlig. Mange drikker plantegift som en utgang på livet, når avlingen slår feil og de ikke kan betale gjeld.

Taper stoltheten

– Når et menneske mister sin grunnleggende verdighet, er det ikke enkelt å leve videre, hvis man har et gram av stolthet, sa Shreehari Aney, generaladvokat i delstaten Maharashtra under en høring i høyesterett i Bombay i forrige uke.

Der ble det rapportert at 124 bønder bare i Marathwada-regionen hadde begått selvmord i løpet av årets første halvannen måned. Sist september ble det meldt at 32 bønder i samme region tok livet av seg i løpet av en uke.

– Det må komme på plass en plan for matvaresikkerhet. Dersom en bonde vet at kona og barna kan få mat, så vil det stoppe ham fra å begå selvmord, sa Shreehari Aney under høringen.

LES OGSÅ: Tidligere sex-slaver ble trodd

Overrepresentert

Indiske medier skriver daglig om nye selvmord blant bønder, særlig i områder med langvarig tørke. Flere studier viser at fattigbønder er overrepresentert på den generelt høye selvmordsstatistikken i India.

– Disse småbøndene klarer ofte bare å realisere en liten del av verdien på det de produserer, og blir fanget i en fattigdomsfelle uten noen åpenbar utgang, sa britenes pris Charles da han forleden lanserte et fond på flere millioner pund for å bistå indiske bønder i kampen ut av fattigdom.

Parlamentsmedlemmet Gopal Shettu fra BJP hevdet sist uke at det nå er blitt en selvmordstrend, fordi delstatene kappes om å betale ut høye erstatningssummer til de etterlatte:

– Alle selvmord skjer ikke på grunn av arbeidsledighet eller sult. Det som skjer i disse dager er en motetrend, sa Shettu, som etter en storm av protester måtte beklage ordbruken.




«Dersom en bonde vet at kona og barna kan få mat, så vil det stoppe ham fra å begå selvmord».

Generaldvokat Shreehari Aney

Massiv fattigdom

Ifølge World Food Program lider rundt 194 millioner indere av matmangel. Det betyr at en fjerdedel av verdens underernærte bor i ­India. Én av tre lever for under 1,25 dollar om dagen.

– Ut fra den offisielle fattigdomsgrensen på 1 dollar om dagen, er rundt 300–350 millioner indere så fattige at de i realiteten lever på sultegrensen, påpeker forsker Kenneth Bo Nielsen ved Senter for utvikling og miljø, Universitetet i Oslo.

Hvis fattigdomsgrensen utvides til å omfatte grunnleggende behov som helse, mat og skolegang, varierer anslagene fra 400 millioner og helt opp til 900 millioner fattige.

Rask vekst

Indias statsminister Narendra Modi leder et land med høy økonomisk vekst. Myndighetene mener årets vekst vil bli på 7,6 prosent, men den er ekstremt ujevnt fordelt.

– Av de fremvoksende økonomiene er India helt i toppen når det gjelder ulikhet. I 2009 la de 50 rikeste inderne beslag på en femtedel av BNP, og de stod for 80 prosent av børsaktiviteten, sier Nielsen.

Det skjer i et land der halvparten av befolkningen prøver å livnære seg som bønder, men som på grunn av ineffektiv drift bare produserer rundt 12 prosent av BNP.

LES OGSÅ: Gikk til krig mot bilene i gaten

Doble lønnen

Sist uke lovet statsminister Modi å rette opp noe av skjevheten. Innen Indias­ 75-årsjubileum i 2022, skal ­indiske bønders lønnsnivå være doblet fra dagens, ifølge Modi.

– I så fall må regjeringen legge radikalt om kursen den har fulgt så langt, der næringslivet har vært prioritert klart høyest, sier Nielsen.

En bonde aribeder på et jorde i landsbyen Reba Maheswar i India.

Mange bønder må låne betydelige beløp til redskaper, såkorn, gjødsel og plantevernmidler, med minimal økonomisk buffer hvis været og avlingen slår feil.

– Den nyliberalistiske politikken som startet tidlig på 1990-tallet har rammet bøndene hardt. Myndighetene har satset sterkt på IT, servicesektoren og industrien, men har langt på vei ignorert tiltak som kan hjelpe den fattige halvparten av befolkningen som primært lever av jordbruk, sier Nielsen.

Kortvokste barn

Blant konsekvensene er høy grad av underernæring, selv om India i moderne tid har unngått massiv hungersnød slik eksempelvis Kina gjennomlevde under Mao.

Ifølge en ny studie fra Harvard, lider nesten fire av ti indiske barn av hemmet vekst, det vil si at de er ekstremt lave for alderen, og tre av ti er undervektige.

– Et av Indias store problemer er de enorme sosiale og økonomiske ulikhetene, ikke bare mellom klassene, men også mellom regioner. Vi hører gjerne om Indias IT-industri og en voksende og godt utdannet middelklasse, men det meste av India er ikke koblet på denne veksten, sier Kenneth Bo Nielsen ved Senter for utvikling og miljø.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden