Nyheter

To sykehus bombet nord i Syria

Titalls mennesker skal ha blitt drept da to sykehus og en skole ble bombet nord i Syria mandag. Det ene sykehuset ble totalskadd, opplyser Leger Uten Grenser (MSF).

Bilde 1 av 2

MSFs president i Frankrike sier enten Russland eller Syria står bak angrepet mandag morgen mot det MSF-støttede sykehuset i Marat al Numan i den nordøstlige provinsen Idlib. Minst sju mennesker ble drept, mens åtte er savnet.

– Dette er et overlagt angrep mot en helsevirksomhet. Ødeleggelsen av sykehuset innebærer at 40.000 mennesker fratas tilgang til helsehjelp i denne konfliktsonen, sier Massimiliano Rebaudengo, som leder MSFs innsats i Syria og Tyrkia.

LES OGSÅ: Slik føles det å være papirløs – se bildene som stilles ut på Stortinget

Mandag formiddag melder nyhetsbyrået Reuters dessuten om et blodig sykehusangrep i grensebyen Azaz i naboprovinsen Aleppo. Minst 14 mennesker ble drept og titalls såret da minst fem raketter traff et barnesykehus og en skole som huset flyktninger like ved, ifølge innbyggere og helsepersonell.

Ansatte savnet

Det MSF-støttede sykehuset i Idlib ble truffet av minst fire raketter i løpet av fem minutter mandag morgen, opplyser organisasjonen.

– Minst åtte ansatte er savnet, heter det i en melding på Twitter, der Leger Uten Grenser har publisert et bilde av ruinene.

Sykehuset med 54 ansatte og 30 sengeplasser, to operasjonssaler, en poliklinikk og ett akuttmottak er finansiert av hjelpeorganisasjonen.

Syrian Observatory for Human Rights, som overvåker krigen gjennom et nettverk på bakken, opplyser mandag formiddag at minst ni mennesker er drept, deriblant et barn. Titalls andre skal være såret.

Over 150 sykehus

MSF slo forrige uke alarm om angrep mot sykehusene nordvest i Syria som er overfylt av sårede fra russiske og syriske flyangrep. MSF driver seks sykehus i Syria og støtter driften av 153 andre sykehus og mindre klinikker i det krigsherjede landet.

LES KOMMENTAREN: Noen ser seitt kristen kall i det å være i Aleppo

Russland nekter for å bombe sivile mål og hevder at flyangrepene utelukkende er rettet mot terrorstemplede grupper.

Tyrkia var ikke sen om å anklage Russland også for det andre angrepet mot et sykehus og en skole mandag i Azaz. Området i Aleppo-provinsen rett ved grensa til Tyrkia ble i helgen truffet av granater fra den tyrkiske hæren, som prøver å forhindre at den kurdiske YPG-militsen tar kontroll over området.

Tyrkia bekrefter at landet skjøt granater mot YPG-styrker i Azaz-området i Syria, etter at den kurdiske militsen erobret en militær flybase som tidligere var kontrollert av andre opprørere.

Flyktninger

Titalls tusen mennesker har de siste ukene flyktet til Azaz, som omtales som den siste opprørsbastionen på grensa til Tyrkia, fra omkringliggende områder der regimet kriger mot ulike militser.

Ifølge Reuters' kilder ble mandag også et flyktningsenter like sør for Azaz rammet av antatte russiske luftangrep.

Storstilt russisk bombing mot opprørskontrollerte områder nord i Syria har de siste ukene drevet regimestyrkene stadig nærmere en gjenerobring av Aleppo, hovedstaden i provinsen med samme navn.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter