Nyheter

Tilfreds, tross diskriminering

Tre av fire amerikanske muslimer mener det er «mye diskriminering av muslimer i USA i dag», ifølge en ny undersøkelse. Likevel er de aller fleste fornøyde med tilværelsen.

Retorikken i USA har åpenbart blitt mer fiendelig mot muslimer. Det trenger man ikke være detektiv for å avdekke, sier Jens Elmelund Kjeldsen, professor i retorikk.

Under valgkampen tok Donald Trump til orde for å sette en «total og fullstendig stopper for at muslimer kan komme inn i USA». 29. juni innførte han et innreiseforbud for statsborgere fra en rekke muslimske land. Kritikerne kaller det «muslimforbudet».

LES OGSÅ: Demonstrerer i Oslo mot Trumps innreiseforbud

Ikke hverdagsproblem

– Selv om det har vært noe retorikk mot muslimer i USA, er nok ikke diskriminering et problem de fleste amerikanske muslimer kjenner mye på i hverdagen, sier Henrik Heldahl, kommentator på nettstedet AmerikanskPolitikk.no.

Til tross for dette er ikke Heldahl veldig overrasket over funnene i den nye undersøkelsen, gjennomført av amerikanske Pew Research Center.

– Muslimske innvandrere i USA har vært ganske suksessrike, og de høyreekstreme miljøene i landet er egentlig ikke veldig store, sier Heldahl.

Undersøkelsen viser også at seks av ti amerikanske muslimer mener at amerikanere ikke anser islam som en del av storsamfunnet. Omtrent like mange mener mediedekningen av muslimer i USA er urettferdig. Likevel svarer åtte av ti at de er fornøyde med hvordan livet går i dag.

LES OGSÅ: Britiske muslimer spyttet på etter London-terror

Begrenset makt

– Mange har vært bekymret for at Trump vil skade samholdet i USA, og skape større motsetninger mellom muslimer og ikke-muslimer. Viser denne undersøkelsen at frykten har vært overdrevet?

Ja. En enkeltperson, selv president Donald Trump, har begrenset makt til å påvirke hvorvidt muslimer blir diskriminert i sin hverdag. Det har nok vært mer frykt enn det som har vært nødvendig, sier Heldahl.

Undersøkelsen viser også at 48 prosent av amerikanske muslimer sier de har opplevd å bli diskriminert minst én gang i løpet av de siste tolv månedene. I 2011 var andelen 43 prosent. Kommentatoren påpeker at til tross for økningen, har nesten alle former for diskriminering har gått ned.

LES OGSÅ: «Begynnelsen til all forfølgelse er når du gjør forskjell på folk ut fra rase og religion»

Kontroll

– Færre muslimer oppgir at de har blitt kalt krenkende navn enn for seks år siden. Det er også færre som sier de har blitt utpekt i sikkerhetskontroll på en flyplass eller av politiet, sier Heldahl.

Det er bare én form for diskriminerende adferd som muslimer oppgir at har økt.

– Flere svarer at «folk har oppført seg mistenksomme» ovenfor dem. Dette kan tyde på at endringene Trump har brakt med seg først og fremst har ført til mer frykt, sier Heldahl.

LES OGSÅ: Postkort frå Trump-land

Hvem vi er

– Trumps retorikk forteller noe om hvem vi er, og hvilke verdier vi deler i samfunnet. Å endre dette tar tid, sier Jens Elmelund Kjeldsen, som jobber ved Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen.

I tillegg mener han at retorikken må til en viss grad stemme overens med de materielle omstendighetene.

– Mange stemte på Trump på grunn av økonomiske forhold, ikke på grunn av retorikk mot muslimer, sier retorikkprofessoren, som har vært gjesteforeleser ved Northwestern University i USA.

LES OGSÅ: Mener islamofobi er den nye rasismen

Patriotisk

Undersøkelsen viser også at ni av ti muslimer i USA er stolte av å være amerikanere. Kjelden er ikke overrasket.

– I USA er det mye mer på sin plass å være patriotisk enn i Skandinavia, sier professoren, og forteller at det har vært vanlig i USA å sverge troskap til nasjonen allerede i barneskolen.

– Dette er en samlende og seremoniell retorikk, og bygger nasjonalfølelse, sier han.

LES OGSÅ: Muslimer blir syke av islamfrykt

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter