Verden

Ti-åringene som avgjør om verden vil lykkes

Får dagens ti år gamle jenter sjansen, kan verden bli dramatisk mye bedre. Mislykkes vi med å gi dem bedre muligheter, vil også mange av FNs utviklingsmål for 2030 ryke.

Bilde 1 av 10

– Å investere i ti år gamle jenter kan gi enorm ­befolkningsmessig avkastning, og pumpe milliarder­ av dollar inn i nasjonale økonomier, heter det ­optimistisk i The State of World Population 2016 fra FNs befolkningsfond (UNFPA).

Rapporten bringer historiene til ti-åringer rundt om i hele verden, både i rike og fattige land. Dette er jenter med ulike drømmer og muligheter, på vei mot det håpefulle spranget fra barndom til ungdom.

I 2030 vil de være voksne kvinner på rundt 25 år, året da verden skal ha nådd sitt ambisiøse mål om å utrydde all dyp fattigdom.

Avgjørende

– Å gi muligheter til akkurat denne gruppen unge jenter, kan vise seg å bli helt avgjørende for om FNs utviklingsmål for 2030 skal bli en suksess. Sjansen for å lykkes avhenger langt på vei av om jenter som disse om 15 år har utdannelse og gode jobbmuligheter, sier generalsekretær Anne Cathrine Uteng da Silva i FN-sambandet.

Hun mener Norge er et lysende eksempel på ­effekten av å gi jenter gode muligheter. Norge var i 1913 et av verdens første land med allmenn stemmerett for kvinner, 15 år før et land som Storbritannia, og har vært ledende på likestilling.

– At jenter i Norge tidlig fikk god utdannelse og i stor grad kom ut i arbeidslivet, har vært helt avgjørende for vår gode økonomiske vekst og utjevning av sosiale og økonomiske ulikheter, sier Uteng da Silva.

LES OGSÅ: Norad varsler kutt i antall bistandspartnere

Forhåpninger

Ti-åringen Nguyen Thi Tuong Anh som hopper av livsglede på rommet hjemme i Hanoi i Vietnam, kan stå som et eksempel på forhåpningene unge jenter har til framtiden. Faren jobber i en fargehandel, moren selger te. Som arbeidsinnflyttere til hovedstaden prøver de med små ressurser å livnære firebarnsfamilien i et lite, leid hus.

– Jeg håper å bli lærer i favorittfaget mitt, vietnamesisk, forteller Tuong Anh.

Å bli lærer er noe moren har oppmuntret henne til. Det åpner for universitetsstudier, som kan gi en bedre tilværelse enn foreldrenes strev. Tuong Anh vil gjerne ha familie, men maks to barn, for hun har sett hvor hardt moren må slite med fire barn i huset.

– Jeg skulle ønske vi kunne bo i et stort fint hus med hage, drømmer ti-åringen.

1. Det er 60 millioner ti-årige jenter i verden i dag. Ni av ti bor i mindre utviklede regioner. En av fem bor i de 48 fattigste landene. Disse fattigste jentene står ofte foran store hindringer mot å vokse opp friske, få utdanning og realisere sine fulle muligheter.

2. Mer enn halvparten av verdens jenter vokser opp i land med stor ulikhet mellom kjønnene. De har dårligere utsikter enn guttene til skolegang, ­reproduktive helsetjenester, anstendig­ arbeid og medbestemmelse.

3. Hver tiende jente mellom fem og 14 år gjør mer enn 28 timer med husarbeid i uken, altså minst fire timer daglig. Det er dobbelt så mye som guttene pålegges. Tre av fire jentearbeidere er ulønnet.

4. Daglig blir anslagsvis 47.700 jenter under 18 år gift. En typisk barnebrud tvinges til å få barn i ung alder, med tapt utdanning og økt helse­risiko.

5. En av tre jenter vil bli ­utsatt for vold i løpet av livet. Hvert tiende minutt dør en jente mellom 10 og 19 år av vold.

6. Unge jenter mellom 10 og 19 år har større fare for å dø av aids enn av noen andre grunner. Jenter blir lettere Hiv-smittet, ofte gjennom påtvunget ubeskyttet sex og i mange tilfeller partnervold og voldtekt.

7. Selvmord er den nest ­vanligste dødsårsaken blant unge jenter. Mange drives til selvmord av vold, grov ­diskriminering, utnyttelse og ambisjoner som blir knust.

8. Selv om utdanning regnes som «verdens beste investering», opplever dobbelt så mange jenter som gutter at de aldri får skolegang.

9. For hvert år ekstra ­utdanning en jente får, kan hun gjennomsnittlig regne med nesten 12 prosent ekstra lønn senere i livet.

10. Jenter som får utdannelse, godt helsestell og gode rettigheter vil i stor grad gifte seg senere, få færre barn og mer anstendige jobber, og deres barn vil også få bedre helse og utdanning. Investerer man i dette for dagens ti år gamle jenter, kan det tredoble deres samlede inntekt ­gjennom livet.

Kilde: The State of World Population 2016 fra FNs befolkningsfond (UNFPA)

FN-målene

I 2015 vedtok det internasjonale samfunnet 17 utviklingsmål som skal være oppfylt innen 2030. De fem første er: Utrydde fattigdom, utrydde sult, god helse, god utdanning og likestilling mellom kjønnene.

– Måten vi investerer i og støtter ti år gamle jenter i dag, vil avgjøre hvordan vår verden vil se ut i 2030. Med støtte fra familie, samfunn og venner, og full realisering av hennes rettigheter, kan en ti år gammel jente blomstre og bidra så vi får den framtiden alle ønsker, sier UNFPA-direktør Barbatunde Osotimehin.

Ti år er en avgjørende alder: Puberteten nærmer seg, de fleste går på skole, men står foran videre utdanningsvalg. Millioner av jenter tvinges i stedet ut av skole og inn i ekteskap og graviditet. Hver eneste dag blir anslagsvis 48.000 jenter gift som 17-åringer eller yngre.

LES OGSÅ: 12 bistandsorganisasjoner på én skole

Stort gap

Ti år gamle jenter har i 2017, omtrent 100 år etter at den store bølgen med kvinnelig stemmerett startet, langt dårligere muligheter enn jevnaldrende gutter i de fleste land. Millioner av jenter får ikke engang grunnleggende utdannelse:

FN anslår at 16 millioner av dagens jenter­ mellom seks og elleve år, aldri får noen skole­gang. Det er dobbelt så mange som jevnaldrende gutter.

Hvis alle ti-åringer i utviklingsland som dropper ut av skolen, eller aldri begynner, i stedet ville fullført videregående skole, ville det gitt en årlig økonomisk gevinst på rundt 180 milliarder kroner.

ERLING RIMEHAUG: «Vi har vent oss til å leve med trusselen om atomutryddelse»

Ti jenter

På disse sidene forteller ti jenter i den avgjørende ti-årsalderen om sin hverdag og sine tanker om framtiden. Utvalget spenner fra Ingeborg i det likestilte og rike Norge, til Aditi i lutfattige Bangladesh, der brutto nasjonalinntekt per person er omtrent 60 ganger lavere enn i Norge.

Selv om de materielle livsvilkårene er totalt forskjellige, har jentene mange av de samme interessene og drømmene. Alle vil ha høyere utdanning og jobb. Men ni av ti ti-åringer lever i utviklingsland, og en av fem bor i de minst utviklede landene, der mulighetene er uendelig mye dårligere enn i Norge eller USA.

Totalt er det 125 millioner ti-åringer i verden i dag. 60 millioner av disse er jenter. Allerede dette ujevne tallet mellom kjønnene viser at ulikheten er begynt.

Nguyen Thi Tuong Anh

Nguyen Thi Tuong Anh

Bor Hanoi, Vietnam. Z

Hjemme Yngst av fire søsken. Tre brødre på 16, 12 og 11 år.

Favorittfag Vietnamesisk, «så jeg kan lære flere nydelige ord».

Framtidsmål Håper å bli lærer og gå på universitetet. Vil med tiden gjerne gifte seg, og få ett eller to barn.

Yndlingsrett Fiskesuppe, slik ­bestemor lagde da hun var liten.

På fritiden Liker å leke med de tre bestevennene, hoppe tau sammen på skolen, og lese bøker.

Ønsker seg En sykkel så hun kan sykle til skolen med vennene, slik at moren slipper å følge henne.

Aditi Sharker

Aditi Sharker

Bor Noyakata, Barguna Sadar ­Upazila, Bangladesh.

Hjemme Har en lillesøster som hun ofte passer.

Favorittfag Det nasjonale språkfaget bengali.

Framtidsmål Vil flytte til byen, gå på universitetet og bli lærer. Kan tenke seg å gifte seg, men tidligst når hun er 18 år.

Yndlingsrett Hilsha fisk.

På fritiden Liker å være sammen med bestevenninen Shumi, lese bøker sammen og fortelle historier. Elsker å spille på venninnens PC.

Ønsker seg Å kunne besøke utlandet, helst India eller USA.

Daline Evans Nganso

Daline Evans Nganso

Bor Yaoundé i Kamerun, Vest-Afrika.

Hjemme Hjelper med å passe to brødre, og dessuten en time husarbeid daglig.

Favorittfag Snakker både fransk og engelsk, elsker historie.

Framtidsmål Som voksen vil hun gjerne hjelpe forlatte og mishandlede barn så de får det bedre. Vil vente til hun er minst 26 år med å gifte seg. Kan tenke seg fire barn, men bare hvis hun har penger til å ta seg av dem.

Yndlingsrett Kassava anrettet som fufu, med grønnsakssaus.

På fritiden Leker med bestevenninnen Anais. De spiler gjerne kort eller scrabble, og liker å gå på tur.

Ønsker seg Aller fremste ønske er at familien skal få leve sammen i fred.

Hiba, flyktning fra Syria

Hiba, flyktning fra Syria

Bor Flyktningleiren Zaatari i Mafraq, Jordan.

Hjemme Tre søstre og to brødre. Hun passer de yngste, bader dem, får dem i seng, og rengjør campingvognen de bor i.

Favorittfag Elsker skolen!

Framtidsmål Vil gjerne gå på universitetet og bli lærer i matte. Vil vente til da med å gifte seg. Mor og en søster er aktive i å bekjempe barneekteskap i leiren.

Yndlingsrett Mutabaka laget av tomater og aubergine.

På fritiden Leke gjemmespill og hoppe paradis med bestevenninnene.

Ønsker seg At faren skal kunne komme ut fra Syria og besøke dem. Men aller mest håper hun å kunne flytte hjem til Damaskus i Syria.

Ingeborg Van Nes Eriksen

Ingeborg Van Nes Eriksen

Bor På Sagene i Oslo.

Hjemme Bor med familien like ved Nordpolen skole, der hun går i sjette klasse.

Favorittfag Matte og kjemi. Lærte å lese som fire-femåring.

Framtidsmål Kan tenke seg å heller jobbe utendørs enn på kontor. Kanskje bli bonde eller arkeolog?

På fritiden Står gjerne slalåm i Italia i vinterferien, og kan tenke seg å starte med fridykking. Går på ballett, leker med venner og spiller Pokemon med broren Asgeir (8).

Ønsker seg Å være sunn og leve et godt liv. Vil gjerne bo på landet, og gifte seg dersom hun finner den rette.

Isabelle Hyman

Isabelle Hyman

Bor Maryland, USA

Hjemme Bor med familien i et hus der hun og lillesøster Beatrice har hvert sitt rom. Håper at hun som voksen kan overta huset og bli boende.

Favorittfag Matte og kunstfag.

Framtidsmål Vil bli profesjonell kunstløper, og fortsette som trener etter karrieren.

På fritiden Kunstløp! Liker å lese, tegne og være sammen med venner som hun treffer hver dag. Liker å leke gjemsel og spille brettspill.

Ønsker seg Det store ønsket er fred i verden. Vil vente til hun er minst 30 før hun gifter seg, og kan tenke seg to barn.

Ortilia Fidelina Tun Sí

Ortilia Fidelina Tun Sí

Bor Chisec, Guatemala

Hjemme Det er trangt med ti søsken! Ortilia har fire brødre og fem søstre. Hun hjelper moren Rosa med å passe de yngste, og bidrar med å feie gulv og ta oppvasken.

Favorittfag Språk og kommunikasjon. E­lsker ordtak og gåter og håper å kunne begynne på universitetet en dag.

Framtidsmål Ønsker utdannelse og eget hus, og vil gjerne arbeide med jenter i sosiale programmer for å hjelpe de fattige og urbefolkningen.

Yndlingsrett Macuy, en lokal grønnsak.

På fritiden Det kjekkeste er å sykle.

Ønsker seg Egen sykkel! Kan tenke seg familie og barn, men først når hun har fått seg jobb, inntekt og er klar for å bli mor.

Rosita Sadiku

Rosita Sadiku

Bor Peshkopi, Albania Y

Hjemme Er roma og bor i en spartansk brakke sammen med foreldrene, tre brødre og en søster. Deler seng med en lillebror. Foreldrene lever av å samle avfall til resirkulering.

Favorittfag Engelsk, fordi hun en gang vil dra til utlandet. Tross fattige foreldre, har de oppmuntret henne til å gå på skolen, der hun utmerker seg.

Framtidsmål Vil gjerne gå på universitetet, og flytte til Frankrike eller Tyskland for å bli lærer.

Yndlingsrett Ris. «Det lukter så godt».

På fritiden Gjør lekser og hjelper til to ­timer om dagen i huset. Liker å lese og å spille volleyball med bestevennen Kristina.

Ønsker seg Utdannelse, jobb og familie med en sønn og en datter.

Samantha Borges Mota

Samantha Borges Mota

Bor Ceilândia, satelittby utenfor Brasils hovedstad Brazilia.

Hjemme Bor med foreldre og lillebror Guilherme (5), i en bitte liten tomannsbolig, der bestemoren bor vegg i vegg.

Favorittfag Matte. Samantha er en stjerneelev som vil gå på universitetet.

Framtidsmål Kan tenke seg å bli treningsinstruktør eller politi.

Yndlingsrett Ris, bønner, biff og pommes frites.

På fritiden Aller best liker hun å sykle, men også ballspill. Hun leker hver dag sammen med bestevennen Ingrid.

Ønsker seg Å bli politi, og kanskje en dag bli gift og få to barn.

Temawelase Mazibuko

Temawelase Mazibuko

Bor Dvokolwako i Hhohho-regionen i Swaziland.

Hjemme Bor sammen med foreldre, to brødre og to søstre på landsbygda. Deler rom med foreldrene. Hjelper til med barnepass og husarbeid.

Favorittfag Engelsk. Har en drøm om å studere ved universitetet.

Framtidsmål Vil bli lærer, fordi hun ønsker å bidra med kunnskap og ferdigheter for neste generasjon barn og unge.

På fritiden Er gjerne ute og leker med sine fem nære venninner. De trener med rockeringer og basketball. Temawelase liker å lese og deltar på kurs i regi av Fredskorpset for å lære gode helsevalg.

Ønsker seg Å bli økonomisk uavhengig lærer med egen inntekt innen hun er 25 år. Ekteskap vil hun vente med til 30-årsalderen, og kanskje få to barn.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden