Religion

– Terrorisme drives ikke av religion alene

Religion er redskap, men islamistisk terror motiveres ikke primært av religion, mener forsker.

Forsker Robert Pape ved Universitetet i Chicago mener det er altfor enkelt å hevde at terrorgrupper som IS og al-Qaida er motivert av ekstrem teologi. Han hevder at religiøs glød sjelden er et motiv i seg selv, men at det snarere tjener som et redskap for rekruttering, og som et potent virkemiddel til å få mennesker til å overvinne sin frykt for døden og sin naturlige motstand mot å ta liv.

LES MER: Kristne er mål for terror – nå flykter tusenvis

Studert 4.600 terroangrep

– Svært ofte innser selvmordsangripere at de har instinkter­ for overlevelse som de må overvinne, og religiøs overbevisning er ofte en del av den prosessen, sa Pape i et radiointervju i etterkant­ av Paris­-terroren før jul, gjengitt av magasinet The Nation.

Pape leder et stort universitetsprosjekt om sikkerhet og terrorisme, og har sammen med kollegaer studert mer enn 4.600 terrorangrep som er utført­ rundt om i verden siden­ 1980.

Kamp om land. Deres konklusjon er at det som er felles for 95 prosent av alle selvmordsangrepene siden 1980, ikke er religion, men en strategisk motivasjon der man vil svare på en militær intervensjon, ofte en militær okkupasjon, av et landområde som terroristene anser som sitt hjemland eller som de setter sterkt pris på.

LES MER: Derfor er Brussel blitt hovedstaden for Europas jihadistar

Osama bin Laden

Pape viser blant annet til at IS vokste fram fra opprøret mot den amerikanske okkupasjonen av Irak, på samme måte som al-Qaida-nettverket har sin opprinnelse i den afghanske motstanden mot den sovjetrussiske okkupasjonen på 1980-tallet. Disse såkalte mujahedinkrigerne­ omfattet blant andre Osama bin Laden, og ble paradoksalt nok sterkt sponset av det landet som framfor noe er blitt framstilt som ytterlig-
gående islamisters hovedfiende­; USA.

Sekulære mål. Pape sitt syn skiller seg klart fra vanlige forestillinger om at IS er en religiøs­ gruppe med en trosmessig overbevisning. Han påpeker­ at IS sitt uttrykk for religiøs overbevisning og glød primært tjener­ deres sekulære målsetninger om å kontrollere ressurser og territorier.

LES OGSÅ: Irak-invasjonen la kimen til dagens største globale terrortrussel

IS-krigere

Dette blir delvis støttet av andre­ funn, blant annet av forskeren Lydia Wilson som gjennom intervjuer med tilfangetatte IS-krigere i Irak, fant ut at de hadde gjennomgående elendig kunnskap om islam og IS sine forestillinger om sharialov, militant­ jihadisme og kalifatet.

Svakhet. Ifølge Pape er ikke det økende antallet IS-angrep utenfor Midtøsten et tegn på styrke, men snarere på svakhet ettersom de siden offensiven i 2014 har tapt mye av områdene de erobret i Irak og Syria.

Det er ulike anslag på hvor mye IS er slått tilbake. Amerikanske myndigheter hevder at IS har tapt 40 prosent av områdene de hadde på det meste i Irak, og 20 prosent i Syria. Samtidig anslår konsulentselskapet Soufan Group i en ny rapport at det samlede antallet utenlandske IS-krigere er doblet til rundt 30.000 siden juni 2014. Et ukjent antall av disse er drept.

LES OGSÅ: Terroristers tapte drøm: – Et småborgerlig liv

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion