Nyheter

– Tar for lett på forfølgelsesfare

I motsetning til Norge, gir både Danmark og Storbritannia iranske konvertitter asyl. Menneskerettighetsorganisasjoner er skeptiske til Norges vurdering.

– Slik norske myndigheter tolker situasjonen i Iran, risikerer man å sende mennesker tilbake til menneskerettighetsbrudd, sier Lisa Winther, menneskerettighetsekspert og rådgiver i Stefanusalliansen.

– Konvertitter risikerer å bli returnert til fare. Vi vet om flere som må flykte på nytt når de kommer tilbake til Iran, sier hun.

I går skrev Vårt Land om at Utlendingsnemnda (UNE) generelt ikke mener at iranske konvertitter (personer som hevder å ha blitt kristne) som søker asyl, har et beskyttelsesbehov i Iran. Ifølge UNE er det ikke risikofullt for en konvertitt å oppholde seg i Iran, med mindre de utøver sin tro åpent eller har en lederrolle i en menighet.

– Å samles i mindre grupper for å lese og diskutere Bibelen, er i all hovedsak uproblematisk, sa seksjonsleder i UNE, Lars Erik Andersen, til Vårt Land i går.

Bare medlem

– Vi har sett mange tilfeller der kristne konvertitter blir forfulgt i Iran, sier Nassim Papayianni, som sitter i Amnesty International sitt Iran-utvalg.

– Ut ifra det vi kan skjønne, er det ikke noe annet enn deres tro som er årsaken til at de blir forfulgt, sier hun.

Ifølge Papayianni er terskelen for at den iranske staten vurderer konvertitter som en trussel svært lav.

– Vi har sett mange tilfeller med konvertitter som får fengselsstraffer, uten at de har lederposisjoner, sier Iran-eksperten.

Hun sier at kristne konvertitter i Iran risikerer fengselsstraffer på opp til ti år.

– Konvertitter må være veldig forsiktige med å fortelle andre om sin tro, av frykt for å bli rapportert til myndighetene, sier Papayianni.

Misforstått mye

Papayianni får støtte fra Stefanusalliansen, som jobber for forfulgte kristne over hele verden.

– Jeg mener det virker som at UNE har misforstått ganske mye, sier Lisa Winther i Stefanusalliansen.

– Mange huskirker blir raidet av myndighetene. Selv om mange ikke blir fengslet, blir de ofte tvunget til å signere på papirer der de lover å ikke fortsette å møte andre kristne. Blir man raidet igjen etter dette, kan det bli strengere sanksjoner, sier hun.

– Undervurder UNE risikoen konvertitter står ovenfor i Iran?

– Ja. Terskelen for asyl i disse sakene er veldig høy i Norge, sier hun.

Winther mener Norge ikke ser summen av alle de mindre undertrykkelsene.

– Samlet sett gir dette et trykk som jeg mener i mange tilfeller klassifiserer som forfølgelse, sier hun og påpeker at flyktningkonvensjonen gir hjemmel til å se på dette samlede trykket.

LES OGSÅ: – UNE tenker religion på en privat og norsk måte

Dansk praksis

I en e-post til Vårt Land skriver Udlændingestyrelsen (US) i Danmark at de gjør en annen vurdering enn Norge.

– Hvis det legges til grunn at en asylsøker fra Iran reelt har konvertert fra islam til kristendom, vil vedkommende få innvilget asyl, skriver Dorte Lohmann Kjærgaard, kontorsjef ved US, som behandler asylsøknader i Danmark.

Hun forteller at konvertitters risiko for forfølgelse i Iran vurderes som reell. Lisa Winther mener norske myndigheter burde forandre sin praksis i retning av nabolandenes.

– Storbritannias og Danmarks praksiser passer bedre med vår oppfatning av konvertitters situasjon i Iran, enn UNEs praksis, sier menneskerettighetsrådgiveren.

– Jeg synes det er synd at Norge, et foregangsland for menneskerettigheter, er så restriktive på dette området, avslutter hun.

I går skrev Vårt Land at UNE mener det er udramatisk at andre land har vurderer situasjonen i Iran annerledes enn norske myndigheter.

– Jeg er veldig trygg på at vedtakene våre er riktige. At land utvikler forskjellig praksis, er ikke uvanlig og er i seg selv ikke dramatisk, sa seksjonsleder Lars Erik Andersen til Vårt Land.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter