ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

Som abonnent på Vårt Land får du:

Läs mer

Tar 3.000 kr for verving

En rekke bistandsorganisasjoner verver faddere på gata. Men de ville ikke si hvor mye denne vervemetoden kostet. Nå letter Kirkens Nødhjelp (KN) på sløret.

ANNONSE
ANNONSE
Nyhet

2.400 kroner pluss moms, til sammen 3.000, er prisen KN betaler for hver ny fastgiver som det kommersielle foretaket Face2Face verver for dem.

– Vi tror folk har forståelse for at det koster penger å samle inn penger, og at åpenhet om disse kostnadene er det beste, sier markedssjef Ragnhild Øien Toyomasu i Kirkens Nødhjelp til magasinet Bistandsaktuelt.

Mange aktører

Det var Bistandsaktuelt som i desember rettet oppmerksomheten mot gateverving av nye givere. Få ville stå fram, men en rekke kilder tegnet det samme bildet:

Giververving

  • Gateverving av givere eller faddere er en viktig rekrutteringsmetode for en lang rekke bistandsorganisasjoner. Magasinet Bistandsaktuelt rettet i desember 2016 søkelyset på prisen for denne type verving. Organisasjonene som benytter denne metoden ville da ikke si hvor mye de betaler kommersielle selskaper for gateverving. Årsaken er «konkurransehensyn». Organisasjonene understreker imidlertid at de er opptatt av å drive innsamling effektivt, samtidig som giverne skal behandles på en god måte.
  • Innsamlingssjef Ingrid Svendsen i Redd Barna uttalte til Bistandsaktuelt at godt over 95 prosent av våre faddere kommer fra gateverving: «For Redd Barna er bruken av kommersielle selskaper for fadderverving en lønnsom investering, og overlegent den beste kanalen å bruke for verving per i dag.»
  • En fagdirektør i Forbrukerombudet uttalte til Bistandsaktuelt at hemmeligholdet om vervekostnader er problematisk. Monica Viken, førsteamanuensis ved Institutt for rettsvitenskap ved handelshøyskolen BI mente hemmeligholdet kan være lovstridig. Representanter for alle partier på Stortinget mener det er uheldig art organisasjoner hemmeligholder kostnaden for fadderverving på gata.

For å lese innholdet på vl.no trenger du et abonnement. Allerede abonnent? Logg inn

Få tilgang nå! Prøv oss gratis

  • Tilgang til alt vårt innhold på vl.no.
  • Tilgang til morgendagens avis allerede 21.15 kvelden i forveien som e-avis
  • Etter 3 uker stopper abonnementet automatisk.
  • 
Du får etter endt prøvetid et spesielt godt tilbud på et Vårt Land-abonnement

Prøv oss i 3 uker gratis Eller se flere alternativer