Nyheter

Talte de brente barnas sak

HAMAR: Egil Svartdahl skulle holde seminar om kristen enhet på pinsevennenes sommerstevne. Men han klarte ikke å la være å endre tema – til «Pinsekarismatikkens brente barn».

Han ble mer og mer sikker på at Pinsebevegelsens annus horribilis, 2016 så langt, med en rekke anklager om maktovergrep og åndelig manipulasjon, ikke kunne bli stående uten at temaet kom på dagsorden der tusener av norske pinsevenner har vært samlet.

– Historier som gjør vondt

– Vi har bak oss en fryktelig vår. Troverdige mennesker forteller at de har opplevd åndelige overgrep, og at deres menighets- og trosrelasjoner har gått i stykker. Historiene er mange, fra flere sammenhenger, over lang tid. Dette gjør vondt fordi mennesker har mistet noe av det mest verdifulle de hadde. En slik vår gjør noe med mange, ja med hele pinsefellesskapet. Det verste vi kunne gjort var å møte dette med taushet, sier pinsevenn-profilen Svartdahl til Vårt Land.

En av dem som har bakgrunn fra Jesus Revolution og som har stått fram med kritikk mot de som ledet denne ungdommelige, radikale evangeliseringsbevegelsen er Fred Gjestad. Han er takknemlig for at Svartdahl og ledelsen for festivalen tok tak i det tragiske som har skjedd:

OGSÅ I DAG: Nå blir det pinsetilsyn

– Blir tatt på alvor

– Jeg registrerer at lederskapet i Pinsebevegelsen tar dette på stort alvor. De har løftet fram de mørke sidene ved virksomheter på et ellers lystig sommerstevne. Slik kan man bidra til å plukke bort usunnhet, sier Gjestad til Vårt Land etter seminaret.

Spurte seg selv

– Det var nødvendig å løfte dette fram når Pinsebevegelsen er samlet til sommerstevne. Dette handler om relasjonene i menighetene og i storfellesskapet vårt, sier Egil Svartdahl etter det timelange seminaret der han selv og fire andre toneangivende ledere i Pinsebevegelsen spurte seg selv:

• Hva har denne vonde våren gjort med oss?

• Hvordan kan vi skille mellom det sunne, det usunne og det sykelige?

• Hvem har ansvar for de brente barna? Hva har vi hørt? Hva kan vi gjøre? Hva gjør dette med oss? Hvem vil vi være?

• Hva handler om lederskap om strukturer, personligheter og ambisjoner?

Søkelys mot menigheter og miljøer

Svartdahl nevnte ved navn menigheter og miljøer som har fått sterkt kritisk søkelys rettet mot seg de siste månedene.

• VGTV-serien «Frelst» der Rut Helen Gjævert fortalte om sin tid i den radikale, kristne ungdomsbevegelsen Jesus Revolution Army, og hvordan hun kunne sette troen foran alt.

LES MER: Krever svar om forsoning

• Sentermenigheten i Asker og de 40 eks-medlemmene som sammen har varslet Lederrådet i Pinsebevegelsen om psykiske overgrep fra tidlig på 1980-tallet og fram til 2013. Og senere krevde lederskifte.

• Anders Torps bok «Jesussoldaten» der han beskriver bruddet med pinsemenigheten Oslokirken og pastorfaren Jan-Aage Torp og opplevelser fra menighetsmiljøet.

• Sannhetens Ord Bibelsenter i Røyken der medlemmer forteller historier om manipulasjon og sterk kontroll av medlemmenes privatliv, og der kristne foreldre sier om menigheten at «de stjeler barna våre».

Høyspenning livsfare?

– Pinsebevegelsens identitet og varemerke er ilden. Ild er livgivende – og ødeleggende. Tiltrekkende - og avskrekkende. Bibelen sier at vi må være brennende. Hvordan går det an å være brennende uten å bli brent, eller å svi andre. Hvordan går det an å være brennende uten å bli utbrent? Er våre fellesskap egentlig litt farlige, slik at vi burde advare: Her er det høyspenning livsfare? spurte Svartdahl i formiddagsseminaret foran en stor forsamling i møtehallen på Hedmarktoppen.

Han mener at «en brennende ild og iver bør forvaltes med en type varsomhet»:

– Det som er godt for noen kan bli farlig og skadelig for andre.

– Vi må lage fellesskap hvor det er lov å stille spørsmål, slik at folk kan være trygge. Jeg må selv erkjenne at jeg noen ganger har gått for fort fram, i iveren etter å vinne de unådde for Jesus, sa Linn Byberg fra pinsemenigheten på Hamar.

Andreas Hegertun, pastor i Filadelfiakirken Oslo og talsmann for Pinsebevegelsens lederråd sa at «det må være rom for å tenke selv, være uenige, stille spørsmål og la folk få vokse i sitt eget tempo».

– Det må vi gjøre samtidig som vi er frimodige om vår tro.

LES MER: Ønsker kontroll utenfra

– Lettbente pinsevenner

Øystein Gjerme, hovedpastor i Bergenskirken Salt, sa at «vi pinsevenner på en måte er litt lettbente: Vi flokker oss rundt en leder med ambisjoner og visjoner»

– Det er nesten som om vi gjør karismatisk lederskap best når vi er i 20-årene, før vi krasjer med realismen. Det må vi ta selvkritikk på. Vi klapper veldig for det som har progresjon eller trøkk i seg. Sunnhet kommer ved at vi har med oss erfaring, vår egen og andres. I vår unge, pinsekarismatiske tradisjon er vi ikke så gode på dette. Vi vil så gjerne at ting skal lykkes, og så er vi litt for sene til å gi rettledning og litt for dårlige til å ta imot rettledning, sa en selvkritisk pinsepastor.

Gjerme mener det er en fare i at Pinsebevegelsen «mer er en misjonsorganisasjon på oppdrag enn en kirke som blir stående for mange i lang tid»:

– Vi trenger en bredere kirkeforståelse, og å være mer kirke enn misjonsorganisasjon, tilføyde Gjerme.

– Som pinsevenner har vi et potensial i å oppdage mer av den objektive siden av troen. Vi er de brennende hjerters tradisjon, og vi har mye å lære av andre kirkers betoning av å hvile i det som står fast i troen, sa Andreas Hegertun.

I panelsamtalen fortalte pastoren i Filadelfiakirken Oslo om sine erfaringer fra mange begravelser:

– En sjokkartet opplevelse

– Når jeg begraver pinsevenner på 80-90 år er det bare unntaksvis at jeg møter barn av dem som har et positivt forhold til kristen tro og Pinsebevegelsen. Det er en sjokkartet opplevelse, sier Hegertun.

– Jeg har trøstet meg med at dette heldigvis ligger langt i tid. Men jeg har forstått at slikt ikke bare skjedde i fortid. Denne våren har vært kjip. Jeg ser at det som er det beste i mitt liv også kan skade og såre mennesker, tilføyde han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter