Politikk

Sylvi spinner nyhetsbildet

ANALYSE: Sylvi Listhaug serverte integreringsmelding i sine egne porsjonspakker – og tok full kontroll med nyhetsdøgnet.

For andre gang hadde Frp-statsråden total lanseringsregi. Døgnet før integreringsmeldingen ble lagt frem, pøste hun på med nyheter og meninger på sjeldent vis. Hun skapte sitt eget «spinn» – proff markedsføring av politikk – i nyhetsbildet.

Også i romjulen var hun regissør: Listhaug valgte å holde pressekonferanse om innstramminger på en av de stilleste nyhetsdagene i året. Listhaug kapret all oppmerksomhet. Og opposisjonen kom aldri nær scenen.

Da Listhaug onsdag sto på podiet og offisielt presenterte meldingen med 69 integreringspunkter, hadde de friskeste av dem alt hatt sin rotasjon i nyhetene. Serveringen startet halvannet døgn før:

LES MER: – Dobbelkommunikasjon fra Listhaug

Tett i tett

Overskriftene kom tett. Først var det Listhaug som «lempet på jobbkrav» for asylsøkere. Men da var VG alt i gang med å produsere nyheten «Listhaug foreslår at flyktninger kan lage skolelunsj».

Etter at VGs lunsjvri hadde forplantet seg til andre nettaviser og etermedier, fortalte Dagbladet tidlig på ettermiddagen at «flyktninger skal begynne på utdanning mens de er i mammapermisjon».

I kveldingen berettet Dagsrevyen at Listhaug ville premiere flyktninger som fort lærer seg norsk. Foran statskanalens mikrofon sto nettopp Listhaug og sa at premien gjerne kunne være ekstra penger.

LES OGSÅ: Kan ikke pålegge imamene norsk

Klikk «Listhaug»

Like etter ble Nettavisens integreringsbit – at Listhaug ville gjøre det enklere å frata ekstremister norsk statsborgerskap – sitert av NTB. Dermed ble den i likhet med alle de andre Listhaug-vriene til små artikler som kveldslesere kunne «klikke» frem.

I sum kunne det igjen virke som om Listhaug-pakken røsket i og strammet opp slapp norsk politikk – slik Frp nå «selger ut» bildet av egen handlekraft på feltet.

Opposisjonen var på sidelinjen. Men da integreringsmeldingen endelig ble offentlig, var den ved gjennomsyn ingen provokasjonspakke. SV-leder Audun Lysbakken sa det slik i NRKs Politisk kvarter dagen derpå: «Stort sett ukontroversielle forslag som også vi er for».

SVs slager

I salgspakken gjorde Listhaug en versjon av den gamle SV-slageren om skolemat. Saken fikk Frps utspillsfasong:

Statsrådet ville altså la asylsøkere integreres gjennom å lage lunsjmåltider på skolens kjøkken. Listhaug fremstilte det nærmest som vinn-vinn: Foreldre i tidsklemme slapp smørejobben selv.

Men i praksis kan saken knapt være gjennomførbar – uten et voldsomt apparat. Selv om en rekke medier rapporterte VGs sak videre, kom aldri de kvasse motspørsmålene:

LES OGSÅ: KrF-varsko om Frps nye asyltaktikk

Brunosten

Prislappen er fire millioner – er ikke tilskuddsordningen da underfinansiert? Hva slags lønn skal forresten asylantene få? Kan det bli språkproblemer over brunosten? Skal lærerne lede det hele?

Og må ikke norske skolekantiner dessuten HMS-godkjennes i milliardskala? Det siste bidro i sin tid til at SV egen skoleminister puttet forslaget i skuffen. Selv om det hadde vært valgflesk nummer én.

Sylvi Listhaug druknet i alle fall ikke i de andre fremleggelsene denne uken: Revidert nasjonalbudsjett og kommuneproposisjonen. Salgsjobben hennes står i sterk kontrast til vanlige fremleggelser. Spesielt til de rødgrønne forgjengerne.

Sosialdemokratiet

For da Stoltenberg-regjeringen strammet inn i 2008, kom offentliggjøringen gjennom en hasteinnkalt pressekonferanse. Statsminister Jens Stoltenberg fortalte om tiltakene og fagstatsråd Dag Terje Andersen holdt orden på presentasjonen i powerpoint. På en time var pressetreffet over – og toppene tilbake i apparatet.

Listhaug har komplett motsatt teknikk: Hun sørger for at utspill gjerne skaper en naturlig duellpartner, slik at temaet får noen ekstrarunder med oppmerksomhet. Etter at hun i vinter opptrådte strengere enn stortingsforlik, kalte Venstre-toppen Terje Breivik henne for en «ytterliggående spinndoktor».

LES OGSÅ: Skuffet over manglende imam-tiltak fra Listhaug

Vri og vrenge

Før hun var statsråd, jobbet nemlig Listhaug i kommunikasjonsbyrået First House. Og selv om hun nå kommer til Stortinget med 69 tiltak – inkludert skolelunsj – har hun ikke kontroll med det endelige resultatet.

For regjeringen er i mindretall. Stortingsflertallet kan derfor vri og vrenge tiltakene helt andre veier – om ikke regjeringen selv gir dem noe.

Veikartet

Integreringsmeldingen er fundert i et bredt stortingsforlik. Da forliket ble signert og presentert like før jul, var politiske topper på vakt mot frispill fra Frp. Etter dueller om «godhetstyranni» med biskoper, sa både KrFs Knut Arild Hareide og Aps Jonas Gahr Støre at de hadde utstyrt Listhaug med et «veikart» om integrering. Men veinettet vil Listhaug prosjektere selv.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk