Nyheter

Svensk presse dreier 
mot høyre

Flere journalister har sagt opp i protest.

Mens Sverige tidligere har blitt kritisert for et snevert debattklima og liten plass til innvandringskritiske røster, er bildet nå i ferd med å slå sprekker.

I avisen Göteborgsposten (GP) har flere journalister sagt opp de siste månedene, i protest mot avisens nye, politiske linje. Siste kvinne ut til å gå i protest, offentliggjorde mandag morgen oppsigelsen på sin blogg – på samme tid som hun sendte oppsigelsen til ledelsen.

– Redaksjonen har blitt et ­organ for Sverigedemokratene, begrunnet frilansjournalist Elin Grelsson Almestad oppsigelsen.

LES MER: Dårlig gjort av Skavlan

Kritisk til innvandring

Ifølge­ Almestad har GP i løpet av de siste­ månedene gjort en redaksjonell snuoperasjon hun selv ikke kan stå inne for å jobbe for:

– I løpet av sommeren har ­antallet artikler om temaet innvandring, flyktningpolitikk og EU-innvandrere utgjort en fjerdedel av avisens samlede produksjon. Nesten alle står for en mer restriktiv innvandring og såkalte «mindre volumer», og er sterkt kritiske til nåværende innvandringspolitikk.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Tre aviser

GP skal ikke være den eneste svenske avisen som heller i konservativ retning. Hvert fall om man skal tro journalist i Sydsvenskan, Andreas Ekström. Han fyrte nylig nytt liv i svensk mediedebatt, med innlegget «En högersväng att prata om».

Her beskriver han hvordan han mener tre av de større, i ­utgangspunktet liberale, svenske avisene – Expressen og ­Dagens Industri og GP – på kort tid har gjennomgått betydelige holdningsendringer. GP har dreid mot høyre i så og si alle spørsmål, mener Ekström, og skriver videre at Dagens Industri har «omfavnet Sverigedemokratenes selvbeskrivelse», mens ­Expressen «sender testballonger i innvandrings- og integreringsspørsmål som begynner ligne missiler».

LES MER: Å gi Skavlan kritikk vil være en skandale

Samfunnstrussel

Til nå er det bare GP som har opplevd oppsigelser, men Almestad er ikke den første journalisten til å forlate avisen. Siden mars har minst to andre journalister sagt opp i protest mot den nye linjen. En ble sykmeldt av bråket, og bytter nå jobb. Flere har sluttet, uten direkte begrunnelse.

Ifølge Almestad blir de som ikke sier seg enige i ledelsens virkelighetsbeskrivelse sett på som at de skjønnmaler virkeligheten og er «moralsk forkastelige».

– Budskapet som gang på gang trommes inn er at de som motsetter seg GPs ledergruppe sin virkelighetsbeskrivelse, der ­innvandringen er en stor samfunnstrussel, er en verdensfraværende samfunnselite som vil oppdra folket, skriver hun på sin blogg.

Ikke ideologi

Ekström mener han ikke har noen fullgod forklaring på utviklingen, men prøver seg i innlegget på å forstå utviklingen:

– Gruppene som vi kanskje kan kalle næringslivshøyre, kjenner på dyp frustrasjon over at Sverigedemokratene ikke regnes inn i det borgerlige, politiske grunnlaget. Det handler ikke om ideologi, men mer om realpolitikk.

Ingen trend

Leder i Svenska Journalistforbundet, Jonas Nordling, vil derimot ikke kalle utviklingen en generell høyredreining.

– Det kan være enkelte og flere skribenter som går i front med mer høyrevridde og innvandringskritiske tekster enn tidligere, men jeg vil ikke nødvendigvis kalle det en trend. Det er del av en pågående diskusjon som pendler mot flere rom og kanter, sier Nordling til Vårt Land.

Han mener oppsigelsene handler om både et skifte fra ­ledelsen i politisk linje, men 
også økonomi. De redaksjonelle ressursene i GP har blitt 
svært presset de siste årene, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter