Nyheter

Svensk menighet i Norge mer enn halvert

Det offisielle medlemstallet i den svenske kirken i Norge ligger an til å bli mer enn halvert. I den finske menigheten har kun en tredel bekreftet sitt medlemskap.

De nordiske folkekirkene har inntil nylig hatt et unntak for dokumentasjon av medlemskap. Alle som var medlem av «hjemmekirken» og flyttet til Norge, ble automatisk registrert som medlemmer her og dannet grunnlag for hvor mye offentlig støtte den norske grenen fikk.

Ordningen ble opphevet i fjor sommer, og trossamfunnene ble pålagt å innhente bekreftelser fra medlemmene om de ville stå som medlemmer. Kirkene fikk frist fram til 1. januar med å rydde opp. De syntes fristen var uforholdsmessig kort og klagde, men fikk ikke gehør fra Kulturdepartementet.

LES OGSÅ: Bruker islam i blodgiverkampanje

Mangler bekreftelse fra medlemmer

Den svenske Margaretaförsamlingen, som er Svenska kyrkans avdeling i Norge, har hittil bare klart å bekrefte medlemskapet til 10.000 av de 22.000 medlemmene de fikk støtte for i 2015, skriver fritanke.no.

– Det er rundt 8.000 i vårt register som vi ikke får tak i via brev eller telefon, og som vi da heller ikke får støtte for. I tillegg er det rundt 20 prosent av de vi har fått tak i som ikke vil bekrefte medlemskapet, sier prest Per Anders Sandgren.

– Det får store konsekvenser selvsagt, men det er litt for tidlig å svare detaljert på det. Vi vil dekke inn underskuddet i 2017 med oppspart egenkapital, sier han.

Den finske menigheten melder at de bare har fått bekreftelse fra rundt en tredel av de 1.300 medlemmene som dannet grunnlaget for støtten i 2015. Fritanke har ikke fått kontakt med den islandske menigheten i Norge.

LES OGSÅ: – Kvarme ble journalistisk mishandlet av NRK

Mener de blir forskjellsbehandlet

De nordiske folkekirkene mener at den aktive tilslutningen som staten krever, gjør at de blir forskjellsbehandlet sammenliknet med Den norske kirke.

– Barn som døpes i Den norske kirke må ikke bekrefte sitt medlemskap når de blir voksne. Da er det forskjellsbehandling når medlemmene i de nordiske folkekirkene som er døpt i sitt hjemland, må bekrefte at de er medlemmer her i Norge, sier advokat Knut Rognlien som representerer kirkene.

Rett før jul sendte han en klage til Sivilombudsmannen på vegne av de nordiske folkekirkene. Saken er til fortsatt til behandling der.

LES OGSÅ: Kristne ba Inga Marte Thorkildsens bønn i Domkirken

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter