Nyheter

Svalbard kirke vil ikke inn i Den norske kirke

Kirken på Svalbard må ikke bli innlemmet i Den norske kirke økonomisk, mener både prest og sjefsbiskop.

Han står støtt i blesten, sokneprest Leif Magne Helgesen. Nå forkynner han tydelig hvor pengene til driften av Norges nordligste kirke bør komme fra: Svalbardbudsjettet.

Helgesen vil ikke at Svalbard kirke skal innlemmes i budsjettet til Den norske kirke. Dagens øremerking skal holde fram.

– Uten øremerking kan det skapes en utrygghet for at Svalbard kirkes budsjett lett kan bli en salderingspost over tid når skiftende kirkelige interesser veies opp mot hverandre, skriver Helgesen i høringssvaret til Kulturdepartementet.

LES MER Tøff kamp om makt og penger

Utpost

Solberg-regjeringen og den blåblå religionsministeren har snudd 180 grader i synet på finansieringen av Svalbard kirke. Først understreket Kulturdepartementet Svalbard kirkes spesielle posisjon og sa at den må være en del av Svalbardbudsjettet til Justisdepartementet (JD).

I mars sendte kulturminister Linda Cathrine Helleland (H) Svalbard kirkes fremtidige finansiering på høring. Her foreslår hun å inkludere tilskuddet til Svalbard kirke i rammetilskuddet til Den norske kirke uten øremerking.

Neste år skal Den norske kirke selv ta hånd om rammebevilgningen fra staten.

Tilskudd

Biskopene avviser også forslaget:

– Fram til nå har Svalbard kirkes stillinger og aktivitet vært sikret i og med Svalbardbudsjettet. Dersom Svalbard kirke skal konkurrere med Den norske kirkes øvrige ansvar og oppgaver, vil Svalbard kirke komme i en utsatt økonomisk posisjon, skriver preses Helga Haugland Byfuglien, og legger til:

– Dersom staten ønsker å sikre seg at kirka på Svalbard fortsatt skal tjene sitt lokalsamfunn diakonalt, kulturelt og religiøst, bør enten dagens ordning opprettholdes eller så må et eventuelt tilskudd over rammetilskuddet være øremerket.

LES MER Helleland lover ikke mer penger til kirken

Politikk

Helgesen utdyper:

– Gjennom sitt arbeid på mange felt er Svalbard kirke også med på å synliggjøre og styrke en norsk tilstedeværelse på øygruppen, noe som er politisk svært viktig.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter