Nyheter

SV-Solhjell
 frykter 
en militær vri

SV roper varsko mot at midler til demokratiarbeid kan bli spist opp av tiltak av militær karakter.

I årets reviderte budsjett varsler nemlig Solberg-regjeringen at en post for støtte til utvikling av demokrati og menneskerettigheter «utvides til også å omfatte sekondering av sivilt og militært personell».

– Det er et stykke avstand fra demokratistøtte til militær ­sekondering. Det kan godt hende at noen av tiltakene vil vise seg å være gode. Men totaliteten går nå i feil retning, sier SV-talsmann Bård Vegar Solhjell. Med sekondering menes å sende ut personell på utenlandsoppdrag.

SV ber om at det opprettholdes et tydelig skille mellom ­utviklingspolitiske, justispolitiske og militære virkemidler i utenrikspolitikken.

LES OGSÅ: KrF frykter at bistanden krymper

Merkbar endring

Derfor har partiet lite sans for varselet som regjeringen kommer med i form av noen få linjer i budsjettet.

– Faren er at nettopp en ­vesentlig del av midlene som før gikk til sivile tiltak, kan bli kanalisert til mer militære tiltak. Sluttsummen kan bli en merkbar endring, mener Solhjell, som sitter i Stortingets utenrikskomité.

Posten med tittelen «utvikling av samfunn, demokrati og menneskerettigheter mv.» omhandler blant annet støtte til en demokratisk utvikling i Nord-Kaukasus, fred- og forsoningsprosjekter mellom den gresk- og tyrkiskkypriotiske befolkningen på Kypros, og frivillige bidrag til reformarbeidet i Europarådet.

LES OGSÅ: Ber Brende kutte støtte etter «terrorlønn»

«Får ikke gåsehud»

Solhjell ber regjeringen forsikre at ­hovedsatsingen er som før – og at innretningen på støtten ikke endrer seg.

Sylvi Graham sitter i Stortingets utenrikskomité for Høyre. Den tidligere statssekretæren i UD deler overhodet ikke SVs bekymring. Hun mener regjeringen langt på vei varslet det samme i fjorårets budsjettdokumenter.

– Jeg ser ikke disse betenkelighetene, nei. Her handler det om tiltak for å beskytte menneskerettigheter og demokrati. Vi snakker eksempelvis om innsats i Nord-Kaukasus. Dette er en stabilisering det er i felles interesse at vi stiller opp for, sier Graham.

– Jeg hører ikke til de som personlig får gåsehud om jeg hører ordet uniform eller militær, legger Graham til.

LES OGSÅ: Verdens land gir mer enn noen gang – til seg selv

Militært

Hun vektlegger at dette ikke handler om tradisjonell bistandspolitikk – og debatten om bruk av ODA-midler: Støtte som man på OECD-hold enes om at er godkjent utviklingshjelp.

Likevel ser SV et slektskap. Vårt Land omtalte i vinter den endringen som ble gjort på et slikt OECD-møte. Da ble definisjonen av bistand igjen utvidet.

Visse former for støtte til privat sektor kunne føres som bistand. Det samme gjaldt forebyggende terrortiltak. Men også bruk av militært personell til utvalgte ­sivile og menneskerettslige oppgaver ble godkjent.

Ingen oppfølging

At Utenriksdepartementet i det reviderte budsjettet varsler Stortinget om at «militær sekondering» fremover tilhører demokratiarbeidet, er ifølge Graham slett ingen oppfølging av høynivåmøtet om ODA-midler.

– Vi ser en utvikling i mange OECD-land der man ønsker å utvide forståelsen av bistand til også å gjelde sikkerhet. Også formuleringene i revidert budsjett er et eksempel på at «det strekkes» langt på dette feltet, påpeker derimot Bård Vegar Solhjell, SV-medlem av Utenriks- og forsvarskomitéen.

Statisk? Høyres talskvinne ser ikke de samme problemene, fordi sikkerhetssituasjonen og utfordringene på bistandsfeltet er i stadig endring.

– Men ser man endringene ovenfra: Kan ikke klassisk bistand på bred front komme under press?

– Hvis man med klassisk mener statisk, så blir jo satsinger til slutt feil. Poenget er at man over tid må vurdere de mekanismene man bruker opp mot de utfordringene man faktisk har, svarer Sylvi Graham.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter