Nyheter

Supermodell valgte kjønn på baby

Også nordmenn bruker behandlingen som er ulovlig i Norge.

– På klinikken valgte jeg å sette inn jente-embryoet. Jeg tror John vil bli en veldig bra pappa til vår datter. Jeg blir veldig giret av den tanken, forteller modellen Chrissy Teigen til People Magazine, ifølge Dagbladet.

Hun er gift med soul-artisten John Legend. Norsk-ættede Teigen har vært åpen på at hun har slitt med å bli gravid på vanlig måte. Nå har hun fått hjelp via assistert befruktning. Det ga paret mulighet til å velge hvilket kjønn babyen skulle ha. De befruktede eggene blir gentestet, og så velger man å sette inn et embryo som har de ønskede egenskapene – i dette tilfelle at det var en jente.

Paret ønsker seg kanskje en gutt i framtiden.

– En gutt kommer senere. Vi kommer dit, så det handler egentlig ikke om å velge det ene eller det andre, sier hun.

LES OGSÅ: Dette sier Sverige om surrogati

Ikke lov i Norge

I Norge er det ikke lov å genteste embryoer for å finne ut hvilket kjønn det har. Debatten om kjønnsseleksjon har vært et betent tema i fagmiljøet i 20 år, forteller Arne Sunde, professor og sjef ved Kvinneklinikken på St. Olav hospital i Trondheim – et av seks offentlige sykehus som tilbyr assistert befruktning.

I starten handlet dette om kulturforskjeller, der kjønn ble verdsatt ulikt i forskjellige kulturer. Det nye nå er fremveksten av holdningen at man har rett til å velge selv.

– Det er blitt en ganske profitabel industri som livnærer seg på holdningen at man skal bestemme selv over eget liv, sier han.

LES OGSÅ: Ba surrogatmor abortere ett av tre foster

– Kun medisinsk grunnlag

Sunde er motstander av kjønnsutvelgelse på sosialt grunnlag. Han frykter at hele teknologien der man gentester befruktede egg før man setter dem inn i kvinnens livmor – preimplantasjonsdiagnostikken – kan komme i vanry når den blir brukt på en måte mange oppfatter som feil.

– Vi utfordrer etikken hele tiden, men vi må velge hva vi utfordrer på. Jeg mener vi bør gjøre det på medisinsk grunnlag, ikke sosialt, sier han.

Alvorlige, arvelige sykdommer kan være en medisinsk grunn til å sjekke det befruktede eggets gener.

Sunde ser at hans syn nå nærmer seg et mindretall.

– Det skyldes mest den sterke autonomitrenden i den vestlige verden, som samtidig gir grunnlag for en ganske profitabel industri.

LES OGSÅ: – Gravide kan få fjernet ett av to fostre

Nordmenn bruker tilbudet

Utenlandske klinikker som tilbyr kjønnsutvelgelse er åpne om at nordmenn er kunder. Man trenger ikke reise lengre enn til Danmark eller England. Også her er behandlingen forbudt, men de som tilbyr kjønnsutvelgelsen samarbeider med klinikker på for eksempel på Kypros. En behandling kan koste om lag 100.000 norske kroner.

Kvinner som benytter tilbudet er ikke forpliktet til å oppgi hvordan de er blitt gravide, og derfor føres det ikke register. Sunde ganske forsiktig når han skal anslå hvor mange nordmenn som bruker muligheten til å velge kjønn på barnet sitt.

– Hvis jeg må si noe om antallet, ligger det heller på titallet enn tusentallet, sier han.

Norske leger har ikke lov til å medvirke aktivt til kjønnsutvelgelse. En lege kan ikke henvise til en klinikk som utfører behandling som er forbudt i Norge, men det er likevel gitt en aksept for at man kan advare mot useriøse aktører.

– Det ligger under opplysningsplikten, men det er ikke lov å skrive henvisningsbrev eller starte forbehandling, sier han.

LES OGSÅ: Hvilken tvilling skal fjernes?

– Vil ikke bli lov i Norge

– Argumentene mot kjønnsseleksjon er i hovedsak verdibaserte. Finnes det medisinske argumenter mot?

– Det er noe mer risikabelt med assistert befruktning enn om man får det til selv. Derfor mener vi at assistert befruktning ikke skal være normalen, og skal brukes når det er medisinske årsaker, ikke sosiale, sier Sunde.

I løpet av 2015 har Bioteknologirådet evaluert bioteknologiloven. I sin evaluering av preimplantasjonsdiagnostikk, er ikke kjønnsutvelgelse nevnt. Selv om lovverket rundt bioteknologi stadig er i endring, tror ikke Sunde at kjønnsutvelgelse vil bli lov i Norge med det første.

– Jeg tror ikke noen vil bruke sin politiske kapital på dette, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter