Nyheter

Stryker på likestillingstesten, straffes på pungen

Flere kristne og muslimske menigheter i Danmark nektes offentlige midler, fordi de ikke vil innrette seg etter statlige likestillingskrav.

– Her blander staten seg inn i trossamfunnenes religiøse praksis. Man overkjører religionsfriheten i likestillingens navn, sier Carsten Skovgaard-Holm til Kristeligt Dagblad. Han er konstituert generalsekretær i Luthersk Mission, den danske søsterorganisasjonen til Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM).

Bakgrunnen for saken er at konservative kristne og muslimske menigheter har vedtekter som sier at kun menn kan ha styreverv. Det er i strid med den danske stats krav om likestilling mellom kjønn.

– Har til nå fått respekt i Norge

Generalsekretær Øyvind Åsland i NLM reagerer sterkt på det som nå skjer i Danmark.

– Vi har ikke opplevd noe slikt i Norge. Her har vi til nå fått respekt for at vi av teologiske grunner mener noen stillinger og funksjoner er forbeholdt menn, sier Åsland til Vårt Land.

– Men generelt mener vi det vil være svært problematisk at staten økonomisk skal straffe religiøse grupper som ikke helt og fullt støtter opp om norsk likestillingspolitikk, tilføyer den norske misjonslederen.

LES MER: «Feminisme engasjerer ikke det store flertallet av kristne menn», skriver Alf Gjøsund

Skattemessige fordeler og vigselsrett

For å få skattemessige fordeler og rett til å foreta vielser med borgerlig gyldighet, må nye menigheter i Danmark godkjennes av et statlig utvalg.

Kristeligt Dagblad har søkt i Kirkedepartementets arkiv, og funnet ut at åtte menigheter i det siste har fått tommelen ned av dette utvalget, med henvisning til deres manglende likestilling.

Avisen skriver at en rekke trossamfunn eller menigheter, som allerede er godkjent, ville blitt avvist hvis de søkte om å bli anerkjent i dag.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Seks av åtte har etterkommet kravene

Seks av de åtte menighetene som nylig har beskjed om at de ikke oppfylte forutsetningene, har fulgt oppfordringen om å endre sine vedtekter, slik at de overholder statens krav om likestilling mellom kjønnene.

Men Luthersk Missionsforenings Frimenighed i Sønderjylland vil ikke bøye seg:

– Det er diskriminerende at våre holdninger, som har sin begrunnelse i Bibelen, avskjærer oss fra den muligheten til skattemessige fordeler og vigselsrett, sier Bjarne Larsen, som er formann for denne frimenigheten.

I Norge er det mange ulike typer tilskuddsordninger som kan være aktuelle for menigheter og kristen virksomhet.

Likestilling inngår ikke i vurderingen av om religiøse samfunn skal få statlig eller kommunal støtte, ut fra Trossamfunnsloven. Det eneste kravet er at midlene skal gå til religiøs virksomhet.

LES MER: Krever oppgjør med mannskulturen

Jevnlig offentlig debatt

Det har imidlertid i det offentlige ordskiftet jevnlig kommet meningsytringer mot å gi offentlig støtte til trossamfunn som ikke praktiserer full likestilling av for eksempel kvinner og homofile.

Seniorrådgiver Ole-Fredrik Einarsen hos Likestillings- og diskrimineringsombudet opplyser at ombudet «ikke kommenterer forhold i utlandet». Dette er en statlig etat som skal fremme likestilling og hindre diskriminering blant annet på bakgrunn av kjønn.

Fram til 2010 inneholdt Likestillingsloven et unntak for «indre forhold i trossamfunn». Men i likestillingsloven som nå gjelder, nevnes ikke trossamfunn i det hele tatt.

Det betyr ikke at trossamfunn i Norge ikke kan forskjellsbehandle. Men trossamfunnet må aktivt kunne argumentere for hva som er den teologiske, prinsipielle grunnen til at man vil forskjellsbehandle.

LES MER: Arbeid for likestilling i bistandsland er mest effektivt hvis Gud er med på laget

Klagesak i Misjonssambandet

I 2013 behandlet Likestillingsombudet en klagesak mot Norsk Luthersk Misjonssamband fordi organisasjonen hadde utlyst en stilling hvor man søkte etter en mannlig økonomleder.

Bakgrunnen for at stillingen var forbeholdt menn er at økonomilederen hadde fast plass i hovedstyret. NLMs mener at kun menn kan sitte i hovedstyre fordi dette har et såkalt hyrde- og læreansvar i organisasjonen.

Denne saken endte med at Misjonssambandet rettet seg etter Likestillingsombudets uttalelse.

– Vi kom selv fram til at det ikke var nødvendig av teologiske grunner å forbeholde økonomileder-stillingen for menn. Det var ikke et knefall for likestillingstenkningen, sier generalsekretær Øyvind Åsland, og tilføyer:

– Dialogen vi har hatt med Likestillingsombudet har vært grei og uproblematisk. Vi opplever at det blir tatt hensyn til våre teologiske holdninger. Men det er viktig at vi kan begrunne dem skikkelig.

– Hvilke stillinger og verv i Misjonssambandet er kvinner nå forhindret får å få?

– Vi ønsker at ledestillinger i organisasjonen skal være åpne for både kvinner og menn, bortsett fra de få vi definerer til å ha hyrde- og læreansvar. Det gjelder tre stillinger ved hovedkontoret, regionledere, regionstyreledere, forsamlingsledere og medlemmer i hovedstyret.

– Kan kvinner velges til styrer i NLMs forsamlinger?

– Noen av forsamlingene har styrer med bare menn, mens andre har styre hvor både kvinner og menn er valgbare. Andre steder har man ett eldsteråd med bare menn og samtidig ett mer administrativt styre, med begge kjønn representert, svarer Åsland.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter