Nyheter

Strid om fengsling av barn

KrF og Venstre vil sammen med SV ha slutt på at barn fengsles når foreldre kastes ut av landet. Regjeringen reddes av Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

– Barna det gjelder har traumer nok. Vi trenger ikke behandle dem som terrorister, sier nestleder i Stortingets kommunalkomité, Karin Andersen (SV).

– Vi ønsker å få slutt på den uverdige behandlingen av barn, nå, sier stortingsrepresentant Marie Ljones Brekke (KrF), og holder fram:

– Av omsyn til barnets beste har vi ikke tid til å vente.

De fire borgerlige budsjettkameratene står steilt mot hverandre i synet på bruken av fengsel når barnefamilier blir tvangsreturnert ut av Norge.

Mens Venstre og KrF vil stoppe fengslingen av barn i forbindelse med tvangshjemsendelser, vil Høyre og Fremskrittspartiet avvente saken til den kommer opp i Stortinget etter valget en gang. Justiskomiteen har valgt å dytte behandlingen av endringer i utlendingsloven til neste sesjon i Stortinget.

LES MER Menigheter gjør seg asylklare

Satt i 24 døgn

Saken er satt på dagsorden av SV. Karin Andersen og Ingunn Gjerstad ber i et såkalt dokument 8-forslag Solberg-regjeringen om å «utrede alternativer til å fengsle barn i forbindelse med uttransportering etter utlendingsloven».

– Andre land har funnet gode alternativ til å holde barn innsperret. De gjør bruk av meldeplikt og fotlenker, forteller Andersen i SV.

– For KrF var det lett å støtte forslaget fra SV, da vi i vårt alternative budsjett fremmet det samme; legge forholdene til rette slik at barn slipper å bli fengslet på Trandum, sier KrFs Ljones Brekke.

På Trandum i Akershus ligger Politiets utlendingsinternat, et lukket forvaringssenter for utlendinger som skal sendes ut av Norge med tvang. I fjor bodde 143 barn og deres foreldre på familieavdelingen mellom ett og 24 døgn.

Sterk kritikk fra ombud

Kritikken mot det fengselslignende senteret har vært massiv:

• Deler av interneringspraksisen er å regne som fengsling av barn, sier Barneombudet.

• Uegnet for barn, sier Sivilombudsmannen i en rapport: Det samlede kontrollnivået på Trandum framstår på enkelte områder som mer inngripende enn i mange fengsler, til tross for at de som er der ikke soner straff.

• Norge bryter her alle lover, både nasjonale og internasjonale, sier Redd Barna.

LES MER Offer for blodhevn søker asyl i Norge

Utsetter saken

Nå har Stortingets kommunalkomité behandlet SV-forslaget. I innstillingen får partiet med seg KrF og Venstre. De blåblå budsjettvennene vil ikke gripe inn nå. Solberg-regjeringen vil vente til Stortinget skal behandle endringer i utlendingsloven. Konkret handler det om bruken av tvangsmidler.

Ønsker tvangsmidler

Solberg-regjeringen går ikke på et forsmedelig nederlag i Trandum-striden. Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet ønsker å behandle alternativ til fengsling av barn først når utlendingsloven kommer opp i Stortinget.

Heidi Greni (Sp) vedgår at «Trandum fremstår som et lite egnet oppholdssted for barn», men legger til at «det er nødvendig for staten å ha adgang til å bruke tvangsmidler mot dem som motarbeider fattede vedtak».

Signalpolitikk

SVs medlem i kommunalkomiteen, Karin Andersen, mener regjeringspartiene er for defensive når de ikke vil ta opp barnefengslingen før proposisjonen om utlendingsloven behandles:

– Proposisjonen foreslår ingen alternativer til fengsling (...) fokuset er først og fremst å få tydeligere regler for når fengsling kan skje, og ikke hvordan det kan minimeres eller fjernes, som er formålet til dette representantforslaget, skriver Andersen i komitéinnstillingen.

Til Vårt Land sier Andersen at de blåblås motstand mot å oppheve bruken av fengsel kan forklares med at de «vil sende et tydelig signal til omverden om Norges stramme asylpolitikk».

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter