Nyheter

Strengere kontroll ved grensene

Torsdag startet den opptrappede grensekontrollen i Norge, med flere tjenestemenn på grenseovergangene og identitetskontroll på alle ferjer til landet.

De neste ti dagene må alle som tar ferje fra Tyskland, Danmark eller Sverige til Norge, vise gyldige ID-papirer og eventuelt visum, både når de går om bord og når de kommer i land.

Slik er det enn så lenge ikke for passasjerer på fly, tog og buss inn til landet, selv om justisminister Anders Anundsen (Frp) har varslet at også det kan bli aktuelt.

I tillegg skal tollvesenet og politiet trappe opp sine kontroller ved veiovergangene fra Sverige i Østfold og Hedmark.

LES OGSÅ: Frp fortsetter fremgangen

Sverige strammet inn

Opptrappingen kom etter at Sverige tirsdag iverksatte tiltak for å redusere tilstrømmingen av flyktninger.

– Dersom en asylsøker uten gyldige reisedokumenter, og eventuelt visum, forsøker å komme om bord på en ferje til Norge, skal vedkommende stoppes før ombordstigning. En transportør kan ikke bringe visumpliktige utlendinger uten pass og visum til Norge, opplyser Politidirektoratet.

– Når Sverige strammer til mer, er vi redd for at strømmen i enda større grad skal komme til Norge, forklarte statsminister Erna Solberg (H) til NRK.

LES OGSÅ: Lanserer 20 tiltak for færre flyktninger

Kan bli utvidet

– Reisende må være forberedt på at det tar litt lengre tid, og vi må understreke at pass er det beste ID-papiret både for voksne og barn. Men det blir utvist fleksibilitet, og ingen nordmenn vil bli stående igjen på kaia, sa avdelingsdirektør Knut Smedsrud i Politidirektoratet onsdag.

Den opptrappede grensekontrollen skal i første omgang vare i ti dager. Justis- og beredskapsdepartementet skal vurdere om perioden skal forlenges.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter