Nyheter

Strammer inn abortlov i Ohio

Delstatsforsamlingen i Ohio har vedtatt lover som kan gi delstaten noen av de strengeste abortreglene i landet.

Den folkevalgte forsamlingen, som kontrolleres av republikanerne, har vedtatt en lov som totalforbyr abort etter 20. svangerskapsuke. Loven ble vedtatt med 64 mot 29 stemmer og skal legges til et tidligere vedtak som skal hindre abort så snart hjerteslag hos fosteret kan identifiseres.

Det kan i praksis bety at det ikke blir mulig å ta abort etter sjette uke av svangerskapet. Det vil i så fall gi Ohio en av de strengeste abortlovene i USA.

LES MER Omkamp om abortrett

Uklart om guvernør støtter

Den republikanske guvernøren John Kasich, som tidligere i år mislyktes i å bli republikanernes presidentkandidat, er en forkjemper for abortrettigheter, og det er ikke klart om han vil signere de to lovene slik at de trer i kraft.

Hele 17 stater behandler for tiden forslag som ligner på 20-ukersgrensen som nå er vedtatt i Ohio. Delstatsforsamlingen avviste tidligere et endringsforslag som ville gi unntak for graviditeter som skyldte voldtekt eller incest.

Nemnd i Norge

I Norge sikrer abortloven rett til selvbestemt abort fram til 12 svangerskapsuke. Etter det må en nemnd innvilge abort. Dersom det har gått mer enn 18 uker, må det foreligge «særlig tungtveiende grunner», og det gis ikke tillatelse til abort dersom det er grunn til å anta at fosteret er levedyktig.

Strengt i USA

Fram til vedtaket i Ohio torsdag hadde delstaten Oklahoma en av de strengeste abortlovene i USA.

I fjor vedtok delstatsforsamlingen en lov som innebærer opptil tre års fengselsstraff for personer som utfører aborter. Guvernør Mary Fallin, som selv er abortmotstander, la ned veto mot loven, fordi mener den var for vagt formulert og ikke holdt mål.

De siste årene er det innført en rekke innstramminger, som obligatorisk ventetid, forbud mot enkelte metoder og ekstra krav til leger som utfører abort. En rekke søksmål gjør at de fleste vedtakene er satt på vent inntil domstolene har sagt sitt.

LES MER Trump skal utnevne viktig dommer

Pasienter strømmet til

I september kom det et skifte i Oklahoma. For første gang på over 40 år ble det åpnet en ny kvinnehelseklinikk som tilbyr abort.

Stiftelsen Trust Women står bak den nye klinikken, og tok imot sine første pasienter i delstatshovedstaden Oklahoma City. Etter at en annen klinikk stengte i fjor, er byen den største i USA som stod uten et tilbud til kvinner som ønsker å ta abort, opplyser stiftelsen. I hele staten er det bare tre klinikker som utfører aborter.

Får helsetjenester

Den nye klinikken er mer enn en abortklinikk og tilbyr også gynekologiske tjenester, familieplanlegging, prevensjon og nødprevensjon, i tillegg til bistand i forbindelse med adopsjon.

– Hvis du ser på denne delen av landet, er det en mangel på reproduktive helsetjenester, og i det hele tatt en generell mangel på tilgang til helsetjenester. Det er vanskelig for kvinner å finne gynekologer eller obstetrikere som kan bistå ved fødselen, sa grunnleggeren av Trust Women, Julie Burkhardt, da klinikken åpnet.

Lege ble skutt

Trust Women åpnet sin første klinikk i Kansas i 2013, etter at legen George Tiller, som Burkhardt hadde jobbet med i flere år, ble skutt og drept av en abortmotstander.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter