Nyheter

Stramme abortlover i bistandsland

I Norges utvalgte land blir abort nesten bare innvilget om den gravide kvinnens liv er i fare.

Mens Norge nå gir grønt lys til fosterreduksjon, kjemper kvinner i andre land for overhode å få muligheten til abort.

Stortinget gav i 1978 norske kvinner retten til selvbestemt abort innen utgangen av 12. svangerskapsuke. De snart 40 år gamle abortrettighetene preger norsk bistandspolitikk.

På et frokostmøte i regi av den liberale tenketanken Civita dro utenriksminister Børge Brende (H) nylig opp strategien for Solberg-regjeringens arbeid med seksuell og reproduktive helse:

– Innsatsen for seksuell og reproduktiv helse er viktig - både normativt og i utviklingssamarbeidet. Seksuell og reproduktiv helse er en sentral komponent i vår totale helsesatsing. Vi arbeider for at land skal kunne gi innbyggerne bedre tilgang til seksuelle og reproduktive helsetjenester, inkludert trygge aborttjenester.

LES OGSÅ: SV vil ha abortklinikker til utlandet

Ny gruppe

Da regjeringen la fram bistandsbudsjettet for 2015, presenterte de en ny gruppe med utvalgte bistandsland, de såkalte fokuslandene: Etiopia, Malawi, Mosambik, Myanmar, Nepal, Tanzania, Afghanistan, Haiti, Mali, Palestina, Somalia og Sør-Sudan.

Vårt Lands gjennomgang av landene viser at i hele ni av landene får gravide bare utført abort om det står om livet til kvinnen. Disse ni – som er merket rødt på kartet – er Haiti, Palestina, Mali, Sør-Sudan, Malawi, Tanzania, Somalia, Afghanistan og Myanmar.

I Etiopia – merket oransje på kartet – blir abort innvilget som følge av voldtekt, incest, alvorlig sykdom og sosio-økonomiske årsaker. I Nepal og Mosambik – merket grønt – har kvinner rett til abort.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Skepsis

Generalsekretær Anne-Marie Helland i Kirkens Nødhjelp (KN) støtter opp om regjeringens arbeid med seksuell og reproduktiv helse i utviklingsland.

– Men vi må ha tålmodighet, vi må gå forsiktig fram og vi må ta små seire. I de mest restriktive fokuslandene er det en dyp religiøs og kulturell skepsis til seksuell og reproduktiv helse, og da særlig abort.

Helland mener særlig en gruppe må trekkes med i arbeidet:

– Lovene er laget av menn, så her må kvinnene inkluderes, deres stemmer må bli hørt. Dette gjelder også i samarbeidskirkene til KN.

Helland legger vekt på at før man kan snakke om liberalisering av abortlover, må det jobbes mye med å styrke helsetilbudet til kvinner.

LES OGSÅ: Sult i Etiopia - en historie vi har hørt før. Nå får den minimal medieoppmerksomhet

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter