Nyheter

Stortinget sier ja til fosterreduksjon

KrF og Senterpartiet ble avvist. Flertallet i Helsekomiteen ønsker ikke å stramme inn abortloven.

Da abortloven ble vedtatt i 1975, kunne ikke en kvinne velge hvor mange barn hun ville bære fram. Abort ble et spørsmål om enten eller. I dag er det imidlertid mulig å fjerne ett av to eller flere fostre.

I februar fortalte Vårt Land at Helsedepartementet hadde fått lovavdelingen i Justisdepartementet til å fortolke loven. Konklusjonen sier at abortloven åpner for fosterreduksjon av ett eller flere friske fostre.

LES MER Et foster for mye?

Ønsket innstramming

I Senterpartiet og KrF vekket klarsignalet til fosterreduksjon så sterk oppsikt at Olaug Bollestad (KrF) og Kjersti Toppe (Sp) fremmet et representantforslag i Stortinget om å endre loven om svangerskapsavbrudd der det presiseres at fosterreduksjon ikke tillates.

Nå har Stortingets helsekomité avvist forslaget. Flertallet – Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre – sier at «lovavdelingen har tolket loven og kommet til at den åpner for fosterreduksjon av friske fostre. Frem til uke 12 gjelder kvinnens rett til selvbestemt abort».

«Etisk vanskelig sak»

Det samme flertallet understreker at spørsmålet om fosterreduksjon er «en etisk vanskelig sak» og understreker at fosterreduksjon til nå har vært utført i svært begrenset omfang i Norge.

KrF og Senterpartiet mener det er «svært urovekkende at regjeringen fastslår at fosterreduksjon skal tillates på bakgrunn av en juridisk tolkning i eget departement».

Ulovlig i Danmark og Sverige

Da saken om fosterreduksjon ble behandlet i fagkomiteen i høst, sendte organisasjonen Menneskeverd et brev til helsekomiteen der de ba Stortinget følge Norges naboland:

– Vi mener Stortinget må se til Sverige og Danmark hvor fosterreduksjon, på generelt grunnlag, ikke er lovlig.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter