Nyheter

Stort nei-flertall i Hellas

Nå må EU strekke seg, mener forsker.

De første resultatene i Hellas gir nei-siden et solid forsprang. Ekspertene strides om resultatet er positivt for landet.

Da 50 prosent av stemmene etter søndagens folkeavstemning i Hellas var telt opp, ledet nei-siden med over 61 prosent.

Grekerne strømmet ut i Atens gater og ropte slagord og veivet med greske flagg, da resultatene ble kjent søndag kveld, melder nyhetsbyrået AFP.

Med et slikt resultat avviser grekerne kravene kreditorene i EU og IMF tidligere har stilt til reformer og kutt i bytte mot flere kriselån.

Men kommentatorer ba fortsatt om is i magen i påvente av det endelige resultatet.

– Vent på de offisielle resultatene. Det eneste sikre er at det greske samfunnet er delt, skriver kommentatoren Nick Malkoutzis på Twitter.

– Vil presse EU

– Dersom folkeavstemningen ender med et så sterkt resultat for nei-siden, vil det tvinge EU til å måtte strekke seg, sier Asimina Michailidou til NTB.

Michailidou, som selv er gresk, er seniorforsker ved Arena-senteret ved Universitetet i Oslo, som forsker på de politiske integrasjonsprosessene i Europa.

– EU-siden vil måtte ta innover seg resultat og gjøre noen innrømmelser til den greske siden, og det vil også sende en sterk og positiv beskjed til andre land og andre partier og bevegelser som også har motsatt seg det som har skjedd så langt, mener hun.

Michailidou sier hun mener et nei i folkeavstemningen er bra for Hellas.

– Etter å ha fulgt denne prosessen nå i fem år, ser jeg at det er noen fundamentale utfordringer med den type løsninger som har blitt påtvunget Hellas og andre land. Tiltakene har heller ikke hjulpet landet eller folket slik man håpet, og da mener jeg det er på tide å se etter alternativer veier, sier hun.

Statsminister Alexis Tsipras oppfordret tidligere søndag velgerne si «et stolt nei til ultimatumene og dem som terroriserer dere».

LES MER: Den greske kulturarven er truet

– Som Zimbabwe

Pål Foss, som for tiden gjesteforsker ved Økonomisk institutt på Universitet i Aten er svært uenig at et nei er positivt for Hellas.

– Landet vil bli satt 20– 30 år tilbake i tid og få en kredittverdighet på linje med Zimbabwe, sier han til NTB.

Førsteamanuensen fra Høgskolen i Østfold, som har en doktorgrad i økonomi, sier et nei-resultat vil få omfattende konsekvenser for landet.

– Et nei vil sannsynligvis føre til at Hellas blir presset ut av eurosamarbeidet og også kanskje EU. Sannsynligvis vil bankene falle over ende, og med det vil blodtilførselen til hele samfunnet stanse. Allerede i dag er butikkene i ferd med å tømmes, fordi de ikke lenger får kjøpe varer på kreditt, sier Foss.

Han mener massekonkurser, økende arbeidsløshet og radikalt økte priser på alle importerte varer, venter landet.

LES MER: Gode råd til norske turister i Hellas

Bedre kort

I Brussel og andre europeiske hovedsteder har lederne allerede varslet at grekerne i realiteten tar stilling til sin fremtid i eurosamarbeidet.

Asimina Michailidou tror ikke på et slikt scenario.

– Det er basert på den antakelsen at våre EU-partnere vil ignorere sine venner og at de vil bli så sinte at de vil straffe det greske folket. Det er basert på en antakelse om at EU har mistet all politisk verdi og sin politiske og demokratiske ryggrad. Hvis det er tilfelle, så er det en ekstremt sørgelig sak, men jeg tror ikke det er riktig å ha så ekstreme antakelser om hvordan EU fungerer, sier hun.

Regjeringen i Aten håper et nei skal gi dem bedre kort i forhandlingene om et nytt låneprogram for en skakkjørt gresk økonomi. Det eksisterende programmet er imidlertid utløpt, og det uklart om kreditorene vil stille de samme kravene i nye forhandlinger.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter