Nyheter

Storebrand stenger halal-side

Siden jul har Storebrand loddet interessen for islamsk lån på egen nettside. Konklusjonen er at interessen er stor nok til at de vil jobbe videre med ideen, og selskapet har nå stengt siden.

Storebrand har fått stor oppmerksomhet, både i media og sosiale medier, etter at Vårt Land i dag meldte at banken tester ut markedet for islam-godkjent finansiering. Gjennom nettsiden etisklaan.no har de i løpet av én måneds tid markedsført islamsk lån som «forutsigbart, rentefritt og etisk». I et eget skjema har potensielle kunder fått mulighet til å fylle ut et eget låneskjema.

Nå er siden lagt ned, skriver Storebrand i en pressemelding. Siden var kun ment som en testside for å lodde interessen i markedet for denne type lån.

Til Vårt Land på tirsdag sa kommunikasjonsansvarlig Bjørn Erik Sættem de ønsker å avvente noen uker til før de kan fastslå om det er grunnlag nok for å gå videre med å utvikle et slikt lån. Nå har de ombestemt seg:

– «I testperioden var det rundt 50 personer som meldte sin interesse, og dette tilstrekkelig for å jobbe videre med ideen. Vi har derfor stengt nettsiden i dag», skriver de i pressemeldingen.

LES OGSÅ: Storebrand lanserte nettside for islamske lån

Vurderer videre framdrift

– Flere grupper i befolkningen har ikke tilgang til boligmarkedet i dag. Dette kan være grupper som ikke kan ta opp ordinære lån av religiøse hensyn, unge eller nyutdannede. Vi har derfor testet ut interessen for et alternativt boliglån, sier Kristin Nøkleby Holth, konstituert kommunikasjonsdirektør i Storebrand, i pressemeldingen.

Ifølge henne har de ikke bestemt om produktideen skal lanseres.

– Vi vurderer nå videre fremdrift basert på resultatene av testen, sier Nøkleby Holth,

LES OGSÅ: Ber norske banker tilby islamske lån

Følger med på utviklingen

I 2008 vurderte DNB å tilby den samme lånetypen. De gjorde den gang en markedsundersøkelse for å undersøke om det var god butikk å starte med islamske lån. Banken konkluderte med at det ikke var godt nok kundegrunnlag på dette tidspunktet.

De har merket seg initiativet til konkurrenten og synes «det er positivt at Storebrand tester dette i markedet», ifølge informasjonsdirektør i DNB, Even Westerveld.

– Vi har foreløpig ikke noe konkrete planer på dette, men vi følger med på utviklingen, skriver han i en e-post til Vårt Land.

Leieinntekter

På Facebook-siden til Storebrand har flere lagt igjen negative kommentarer etter nyheten om at de vurderer å tilby islam-lån.

Ifølge Storebrands nå nedlagte halal-låneside tenkte de å tjene penger på lånet på følgende vis: Kunden betaler avdrag på boligen, samt et lite beløp knyttet opp mot bruksretten til huset. Det betyr at kunden betaler leie til banken for å bruke bankens andel av boligen.

Leieprisen erstatter den tradisjonelle fortjenesten banken får gjennom renteinntekter på lånet. Da leieprisen er forutsigbar sammenlignet med tradisjonell lånerente, innebærer dette lavere risiko for kunden, skrev de.

LES OGSÅ: – Islamske banker vil komme til Norge

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter