Nyheter

Støre ber KrF om hjelp mot populister

Jonas Gahr Støre retter en innstendig appell til KrF før valget om langsiktig samarbeid for å isolere og stoppe høyrepopulismen her hjemme.

– Vår utstrakte hånd til sentrum i norsk politikk er ikke et kortsiktig ønske om makt etter valget i 2017. Den er en overbevisning om at sosialdemokratiet og sentrum må finne sammen for å hindre at samfunnet blir preget av en sterk allianse mellom høyrepopulismen og Høyre, sa Støre i en tale til partiets landstyre.

LES OGSÅ: Ap vil regulere i trossamfunn

Sentrum mot populisme

Ap-lederen var alvorstung. Støre er alvorlig bekymret for de alliansene vi nå ser mellom konservative partier og høyrepopulister i flere land. Siste eksempel ut er nabolandet Sverige, men utviklingen i USA og Storbritannia gir grunn til uro.

Kampen nå som nå står i mange land mellom en sterk høyreside – alliert med høyrepopulismen – og et sosialdemokrati som må samarbeide tettere med sentrum

– Det gjelder også Norge og det er på tide å si det klart og tydelig, sa Støre.

KrF har for lengst pekt ut regjeringsløsning: Høyre, KrF og Venstre er førstevalg, uten Frp.

LES OGSÅ: Sprik om Venstre-valg

En skillevei

Men selv om KrF har valgt kurs, er populistisk fremmarsj bakteppet for den nye invitasjonen.

– Jeg hører fra tid til annen at jeg er i flørt med Knut Arild Hareide. Det er jeg ikke. For det er mer alvorlig enn som så: Den åpne døren hos oss handler om at også Ap må gi. Det handler om samfunnsretning og det å flytte tyngdepunktet i politikken nær det norske folk.

I en samtale med Vårt Land etter talen sier Støre at sentrumspartiene nå bør tenke ekstra igjennom hvilken tilhørighet de vil ha.

– Står vi ved en skillevei i å stoppe høyrepopulisme?

– Mitt budskap er at vi bør heve blikket. I flere land ser vi at høyrepartier allierer seg med høyrepopulistiske partier for å vinne makt. Politikken deres fører til større forskjeller og økt konfliktnivå. Vi er ikke kommet like langt i sprekkdannelser i samfunnet her hjemme, men det er naivt å tro at vi ikke kan komme dit, svarer Støre.

– Er Venstre inkludert?

– Det er ikke min jobb å lukke dører. Jeg har full respekt for at KrF og Venstre skal avklare sine standpunkter. Men har erfart at vi i dialogen om politikk har vært nærmere KrF enn Venstre.

LES OGSÅ: Europa-måling: Flertall mot muslimske innvandrere

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter