Nyheter

Sterkt kritikk til Betanien-styret

Betanien-styret får sterk kritikk fra Stiftelsestilsynet for behandlingen av underslagssaken. Men ingen styremedlemmer blir avsatt.

Stiftelsestilsynet har lukket tilsynssaken med Stiftelsen Betanien Bergen (SBB). Styret i stiftelsen får kritikk på en rekke punkter for hvordan de behandlet tidligere daglig leder, Are Blomhoff, da han etter en konfrontasjon med styret vedgikk underslag i januar 2013.

I januar i år ble Blomhoff dømt til tre års fengsel for underslag av nesten 16 millioner kroner fra SBB. Samtidig som tingretten avgjorde straffesaken, gjenåpnet Stiftelsestilsynet tilsynssaken med Betanien. Blant de som presset på for gjenåpning var tillitsvalgte ved SBB som la nye opplysninger på bordet.

LES MER: Betaniens styreleder går

Nå er tilsynssaken avgjort. Ingen styremedlemmer i SBB har opptrådt så klandreverdig at de blir avsatt, men tilsynet lister i et brev til SBB opp en rekke kritiske punkter der de mener styret burde opptrådt annerledes:

• Internkontrollen med daglig leder var for dårlig.

• Styret burde gjort grundigere undersøkelser da varslere tok kontakt med styret høsten 2012.

• Styret burde ikke ha inngått en avtale med Are Blomhoff om at han kunne få fortsette som lønnet konsulent etter å ha vedgått underslag.

• Styret burde sikret bevisene bedre da Blomhoff vedgikk underslag i januar 2013; han fikk beholde nøkler, datatilgang og telefon.

• Styret burde anmeldt saken til politiet langt tidligere enn det som ble gjort – høsten 2013, og Stiftelsestilsynet burde blitt informert tidligere, og ikke via media.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Kritikken til tross, tilsynet bruker ikke styreavsettelsesparagrafen i stiftelsesloven og sender ikke SBB-styret på dør, til det er ikke unnlatelsene fra SBB-styret for grove. Stiftelsestilsynet peker også på at «det i nær framtid vil bli gjennomført vesentlige endringer i styret».

Dermed etterkommer ikke Stiftelsestilsynet kravet fra tillitsvalgte ved SBB som i et notat til tilsynet har krevd at alle styremedlemmer som har håndtert underslagssaken må ut av styret.

Da valgkomiteen til SBB presenterte de som skal velges inn i styret til sommeren, er det bare et fast medlem som vil bli med videre; han som er oppnevnt av biskopen i Metodistkirken til å sitte i styret. De øvrige, faste medlemmene, styreleder inkludert, har trukket seg. Metodistkirken i Norge opprettet i sin tid Stiftelsen Betanien Bergen, og det er nære bånd mellom kirkesamfunnet og SBB.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter