Nyheter

Stavanger plages av helgefyll

Storbyene blir mindre trygg og trivelig i helgene, mener nesten halvparten av de spurte i en ny undersøkelse. Særlig Stavanger kommer dårlig ut – der mener 54 prosent at byen blir mindre trygg.

«Byen er så preget av fyll i helgene at jeg sjeldnere drar ut på byen enn jeg ellers ville gjort». Dette er en av påstandene i en ny undersøkelse fra TNS Gallup, gjort på vegne av rusforebyggingsorganisasjonen IOGT Norge. De har spurt befolkningen (18–44 år) i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger om deres opplevelser rundt alkoholbruk og fyll.

LES OGSÅ: – Norsk ungdomsfyll er så voldsom at den er fremmedgjørende

Store forskjeller mellom byene.

33 prosent av de spurte i Stavanger sier seg helt eller delvis enig i påstanden over. Til sammenligning svarer kun 23 prosent det samme i Trondheim.

Også når det gjelder trygghet og trivelighet er siddisene langt mer negative enn trønderne. I Stavanger mener over halvparten at byen blir mindre trygg (54 prosent) og mindre trivelig (56 prosent) som følge av høyt beruselsesnivå. Samtidig mener langt færre (33 prosent) det samme i Trondheim.

Etterlyser samarbeid mellom kommune og næringsliv.

Generalsekretær i IOGT Norge, Hanne Cecilie Widnes, mener utelivet har et omdømmeproblem.

– Det er vanskelig å si om det er byens rykte eller egne opplevelser som bidrar til at unge voksne opplever byen som lite trygg og trivelig, men det er uansett ingen tvil om at omdømmet til utelivet i storbyene kunne vært betraktelig mye bedre, sier Widnes og mener dermed det er relativt likegyldig hva som er årsaken.

Hun viser til sammenhengen mellom alkohol og vold, og mener politikere og næringsliv har en jobb å gjøre for å bidra til at utelivet blir mer attraktivt.

– Det å gjøre byen tryggere og triveligere handler om at både kommunen og næringslivet samarbeider om å bruke effektive virkemidler for å få bukt med fylla, sier hun.

LES OGSÅ: Nå kan Stavanger Domkirke bli hvit

Tett mellom utestedene i Stavanger.

Forsker ved Folkehelseinstituttet (FHI), Skule Wigenstad, har vært med både skjenkekontroll og politi på utelivsrunder i de flere av de store byene her i landet. Han mener årsaken til at Stavanger kommer dårlig ut kan være plasseringen av utestedene i bymiljøet.

– Alle utestedene ligger ganske tett. Da blir alt bråk veldig synlig, og man kan kanskje i større grad oppleve at det blir utrygt.

I en studie han jobbet med ble skuespillere brukt til å teste om de i tilsynelatende beruset tilstand fikk servert alkohol på utestedene. Ingen av byene skilte seg nevneverdig fra de andre på dette feltet.

– Men skuespillerne meldte tilbake at de likevel synes Stavanger skilte seg negativt ut. Det var den subjektive opplevelsen, sier Wigenstad.

Både Widnes og Wigenstad trekker også fram andre faktorer som mulige forklaringer på Stavangers utfordring – som antallet medieomtaler av voldsepisoder eller tilfeldigheter i undersøkelsens utvalg.

– Jeg vil ikke påstå at Stavanger er en utrygg by. Men for folk som vanligvis ikke er ute på byen kan det kanskje virke mer skremmende når alt er så konsentrert, sier Wigenstad.

Kortere skjenketid gir mindre vold.

Det er noe uenighet rundt hva som er gode tiltak for å øke folks trivsel på byen i helgene. Wigenstad viser til at både kortere skjenketider, mer synlig politi, og opplæring av ansatte i utelivet har vist å gi effekt.

I Trondheim opplevde man for eksempel i 2008 en kraftig nedgang i volden da skjenketiden ble strammet inn med en time. Lignende funn kommer også fram i en studie fra FHI fra 2011. Studien tok for seg 18 norske byer over en tiårsperiode, og viste at en times økning i skjenketiden fører til i gjennomsnitt 17 prosent flere voldstilfeller på nattestid i helgene.

I Oslo har man tett samarbeid mellom politi, kommune og utelivsbransje, med særlig fokus på opplæring av ansatte. Også i de andre byene har det de siste årene blitt større satsing på kursing.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter